MATA HARI BARBIKA: Roditelji, oprez! Omiljena lutka špijunira vašu decu! (FOTO) (VIDEO)

Nedavno je kompanija Matel najavila da će uskoro lansirati novu liniju haj tek “Barbie” lutaka, s kojima će devojčice moći da ćaskaju. Međutim, ispostavilo se da ove igračke ne samo da snimaju ove nevine razgovore, već ih preko Wi-Fi mreže šalju zaposlenima u ovoj korporaciji

  • 1

Grupa advokata za zaštitu privatnosti upustila se u žestoku borbu da zaustavi kompaniju “Matel” koja namerava ove jeseni da na tržište da izbaci kolekciju Hello Barbie" igračaka, Barbika koja ćaskaju. Iako je osnovna namena ove lutke s veštačkom inteligencijom da vodi dvosmernu komunikaciju s detetom, igra igrice i priča šale – ispostavilo se da ona ima jednu ogromnu manu!

Naime, ova supermoderna Barbika ne samo da snima razgovore s mališanima, već i te razgovore šalje dalje. Navodno je “Matel” na ovaj način želeo da što bolje razume dečije potrebe i sazna o čemu bi devojče najradije ćaskale sa svojom lutkom.

- Zamislite da dok se vaše dete igra s lutkom, preko bežičnog interneta povezanom s korporacijom, neko tamo prisluškuje svaku reč. Ako vaše dete pomene da ima neki hobi ili zanimaciju, programeri mogu lutku da svakim novim apdejtom “nauče” novim rečenicama kojima može da se manipuliše osećanjima, željama i potrebama mališana. Mi moramo to da zaustavimo! - poručuju advokati.

Još gora stvar bi bila ukoliko bi igračku neko hakovao, pa devojčicu prisluškivao neki pedofil ili trgovac robljem, koji bi preko Barbike mogao da sazna sve o tome kuda se ona kreće, a potom i da joj uradi nešto zaista grozno. Iz kompanije “Matel” tvrde da su napravili sistem koji garantuje privatnost svih razmenjenih informacija, ali kao što to često biva – one uvek mogu nekako da procure.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA