MAMA REKORDERKA: U 65. godini rodila sina prvenca!

Jedna vremešna dama postala je najstarija porodilja u Izraelu i jedna od najstarijih u svetu, kada je u ponedeljak rodila svoje prvo dete

  • 2

Haja Sara Šahar, ultraortodoksna Jevrejka iz Bnei Braka, kraj Tel Aviva, rodila je svoje prvo dete, zdravog dečaka, u ponedeljak u bolnici Meir u Kfar Sabi.

Odustao je od ideje da će ikad napraviti dete! A onda... (VIDEO)

Da li je kasno da imam decu, ako sam prevalila 45-tu godinu života?

Ona ja pokušavala da ostane trudna otkako se venčala pre 45 godina. Beba je rođena carskim rezom, a začeta je in-vitro oplodnjom. Da li spermom donora ili kupljenom, bolnica nije do kraja obelodanila.

Haja i njen suprg Šmuel (67) pripisali su uspešnu trudnoću blagoslovu svog rabina, navode izraelski mediji. Doktorka Tal Bitor, ginekolog u izraelskoj bolnici Meir, gde je rođen dečak od 2,68 kilograma, izjavila je da Šahar može da doji, iako je u poodmaklom dobu.

- Mi ne preporučujemo pokušaje trudnoće posle 54. godine, ali smo bili vrlo uzbuđeni tokom porođaja. Ne sumnjamo da će ona biti odlična majka. Ona je posebna osoba. Beba je vrlo slatka - rekla je doktorka.

Foto-ilustracija: freeimages.com/jzuidema79, Foter/Image Editor Foto-ilustracija: freeimages.com/jzuidema79, Foter/Image Editor

Veštačka oplodnja u Izraelu je zabranjena posle 54. godine. Doktorka je takođe rekla da je trudnica redovno dolazila u kliniku za praćenje visoko rizične trudnoće, išla na neophodne testove i ultrazvuk, da je uvek sarađivala, nikada se nije žalila, niti joj je bila potrebna duga hospitalizacija.

Nakon porođaja je poručila: "Nikada ne odustati".

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prošle godine je jedna 61-godišnja žena rodila sina u bolnici u Jerusalimu. Izraelski mediji navode da nije sasvim jasno ko je nastarija porodilja u svetu.

Pre dve godine britanski “Dejli mejl” je objavio da je Radžo Devi Lohan iz Indije nastarija porodilja koja je rodila dete u 69-oj godini. Međutim, 2008. godine je Ej -Bi- Si njuz (ABC) javio da je jedna druga Indijka, Omkari Pankvar, rodila blizance u 72- oj godini.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

"Džeruzalem post" pominje i Mariu del Karmen Busadu de Laru iz Španije koja je rodila blizance sa nepunih 67 godina. A čisto da vas podsetimo, pred Uskrs ove godine, jedna Crnogorka dobila je sina junačinu, Savu, u svojoj 62. godini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA