Muškarci, klima uređaj može da vas ubije!

Danas se svako trudi da čim uzmogne erkondišn ugradi kako u kola, tako i u prostor kojem živi. O radnim mestima i da ne govorimo. Međutim, ako se ne čiste redovno, iz klima uređaja vreba opaka bolest, koja naročito ugrožava jači pol

  • 2

Neredovno održavanje klima uređaja dovodi do lošeg kvaliteta vazduha i neprijatnih mirisa. Takav uređaj plodno je tle za razvoj i razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica. Udisanjem one ulaze u naše telo, mogu dovesti do neprijatnih reakcija, hroničnih bolesti pa čak i legionarske bolesti, odnosno legionele.

Tu bolest uzrokuje bakterija legionela i dovodi do teške upale pluća, koja može da bude i smrtonosna. Do infekcije dolazi ako je u sitnim kapljicama iz klima uređaja udahnemo i bakterija završi u plućima.

Zbog toga se rizičnim oblastima smatraju rashladni uređaji, ali je tu bakteriju moguće pronaći i u fontanama, vodoskocima, ovlaživačima vazduha, bazenima, ledomatima...

Simptomi legionarske bolesti su temperatura viša od 40 stepeni, osećaj hladnoće, suvi ili produktivni kašalj, grudna bol, glavobolja, malaksalost i proliv. Od nje obolevaju sve starosne grupe, deca vrlo retko, a češće stariji ljudi, posebno oni sa hroničnim bolestima pluća, srca i bubrega.

Foto-ilustracija: Flickr/Link576, Wikipedia Foto-ilustracija: Flickr/Link576, Wikipedia

Posebno su ugroženi ljudi sa oslabljenim imunim sistemom. Bolest je oko tri puta češća kod muškaraca nego kod žena, a u rizičnoj grupi su i pušači i alkoholičari. Bolest se leči jakim antibioticima, prenosi 24sata.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prevencija ove i ostalih bolesti je redovno čišćenje klima uređaja u prostorima i zamena ili pranje filtera u njoj. Preporuka je to napraviti barem jednom godišnje, pred sezonu visokih temperatura. Pripaziti treba i na klime u automobilima, i njih treba periodično očistiti. Preporuka je napraviti servis svake dve godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA