RADI POSAO, A NEMA HEMIJE: Evo kako da sami napravite prirodan i zdrav dezodorans!

Pored toga što "osvežavaju", dezodoransi u vašu kožu unose i brojne štetne sastojke koji dalje, putem limfe, odlaze u vaš krvotok. A zapravo znojenja možete da se rešite i na potpuno bezbedan način

  • 9

Pre svega, treba da znate da je razlika između dezodoransa i antiperspiranata velika! Dezodorans neutrališe neprijatne mirise na telu, a antiperspiranti sprečavaju izlučivanje znoja tako što zapušavaju kanale kroz koje bi graške znoja trebalo da izbijaju i tako blokiraju prirodan proces znojenja, pa su samim tim i znatno štetniji.

Najveća opasnost vreba iz aluminijuma koji se nalazi u svim antiperspirantima, jer njegovo taloženje u organizmu uzrokuje mnoga ozbiljna oboljenja poput Alchajmera i raka dojke.

Zato bi najbolje bilo da prilikom kupovine dezodoransa, rolona i stikova pročitate njihovu deklaraciju, te da izbegavate one koji u sebi sadrže antiperspirante.

Međutim, mnogo bolje od ovoga bi bilo da u potpunosti iz upotrebe izbacite ove štetne proizvode i okrenete se onim prirodnim. Osim što će vam uštedeti novac, oni će i čuvati vaše zdravlje.

Evo kako...

Foto: Foter/di.wineanddine Foto: Foter/di.wineanddine

Sve što vam je potrebno da biste sami napravili dezodorans u stiku je:

gustin, cvetovi lavande, soda bikarbona, maslinovo ulje, vosak, ruzmarin.

Priprema:

U 2 dcl maslinovog ulja stavite sveže listove ruzmarina i osušene cvetove lavande. Ovu smesu držite na suncu nekoliko dana, sve dok ne puste svoju aromu.

Nakon toga, maslinovo ulje procedite u manju šerpu i lagano zagrejte na vatri, ali samo malo, tek toliko da se u njoj može otopiti pčelinji vosak. Zatim u toplom maslinovom ulju otopite 15 g pčelinjeg voska.

Na samom kraju smesi dodajte 4 kašičice sode bikarbone i 4 kašičice gustina. Sve sastojke preručite u neku kutijucu ili duguljastu posudu iz koje ćete koristiti dezodorans i ostavite da odstoji, kako bi se svi sastojci sjedinili i ohladili. Kada smesa postane ujednačena, tvrda i hladna, dezodorans je spreman za upotrebu!

(Telegraf.rs / Zanosna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    14. jun 2015 | 11:17

    Samo bojim se da ovaj gustin (skrob) deluje kao antiperspirant.

  • N.S.

    14. jun 2015 | 12:10

    Ne vidim razloga za upotrebu gustina, ako je tu vosak da stegne? Treba probati jer su sastojci sve prirodni, a nisu ni skupi. Ako uspe, uspe, a ako ne, nije strašno.

  • pfk nbgd64

    14. jun 2015 | 13:04

    Samo necural bajo moj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA