Gotovo svi bogataši kriju strašnu tajnu. Šokiraćete se koju!

Iza svakog velikog bogatstva stoji tajna kojom se do njega došlo i ona je zajednička svim uspešnim ljudima. Reč je o "posebnoj tehnici" koja nema veze s kršenjem zakona

  • 2

Bez obzira na to što se neko njime više, a neko manje rukovodi, novac je definitivno bitna stavka u životu, a to najbolje znaju oni koji su se mnogo trudili da ga zarade. Međutim, svako ko je u tome uspeo ima neki tajni recept za to pa, umesto da bogatašima zavidimo, mnogo bi bilo korisnije da sledimo njihov primer.

Upravo time se pozabavio Sam Vilkin, ekonomista koji je većinu poslovnog veka proveo u proučavanju bezobrazno bogatih ljudi. U svojoj knjizi "Wealth Secrets of the 1%" on je opisao koje su to karakteristike koje su zajedničke svima njima, piše Daily Mail.

- Pretpostavimo da vam je cilj da se osigurate toliko da i vi i vaši potomci imate lagodan život. Šta će biti vaš prvi korak? Suprotno očekivanjima, to ne bi trebalo da bude posao bankara. Iako znam bankare koji su bogati, oni čine tek pet odsto ukupne populacije bogatih - objašnjava Vilkin.

Iza svakog velikog bogatstva stoji tajna kako je neko do njega došao i ona je zajednička svim uspešnim ljudima. Reč je o posebnom znanju ili "tehnici" koja ne uključuje kriminal i kršenje zakona.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Svi bogataši imaju u glavi neku strategiju kako da potuku tržišnu konkurenciju, a ona uključuje vežbanje političkog uticaja, legalne poslovne poteze, odvažnost i neustrašivost. Definitivno pomaže i ako ste u maloj meri "psiho" koji ima svoje opsesije.

Vilkin temelje bogatstva nalazi u antičkom Rimu, a za primer uzima omraženog političara Marka Krasa. On se svojevremeno pobrinuo da eliminiše sve protivnike i preuzme njihov imetak. Prema današnjim standardima Kras bi bio tretiran kao zločinac, ali on je bio 400.000 puta bogatiji od tadašnjih prosečnih građana.

Vilkins savetuje da je za uspeh važno da se trudite da budete najbolji u svom poslu, ali je još bolje - biti jedini. Imati monopol u nečemu danas je već teže nego što je to bilo u prošlosti.

Foto: Profimedia/I dream stock Foto: Profimedia/I dream stock

Vraćajući se u moderno vreme, ekonomista spominje meksičkog telekomunikacionog magnata Karlosa Slima, koji je u poslednjih pet godina jedan od najbogatijih ljudi na svetu. On je postigao ogroman uspeh kada je vlada Meksika odlučila da privatizuje fiksne telefonske usluge i Slim ih je kupio. Od glomazne nacionalne industrije ostvario je monopol u svom području, podigao cene i utržio sredstva. Njegova šema deluje prilično jednostavno, kaže poznati ekonomista.

- Ako malo bolje sagledate ovaj i slične primere, tajna je u inovativnosti. Dakle, uspeh je posledica smelosti da rizikujete s nečim što naizgled nema potencijal, ali ako se poslu pametno pristupi, novac će se neminovno slivati u vaš džep. Savršen primer su gotovo svi današnji monopolisti - tehnološki čarobnjaci iz Microsofta, Googlea i Amazona - koji nemaju prirodnu konkurenciju - zaključuje Vilkin.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA