PAZITE ŠTA PIJETE: Visoke koncentracije minerala u vodi NISU ŠALA!

Tokom letnjih dana izuzetno je važno uspostaviti balans između vode koju unosimo u organizam i one koju gubimo u obliku znoja, s obzirom da se znojenjem značajno gube elektroliti neophodni za funkcionisanje organizma. Nedostatak ali i višak minerala koje unosimo može uzrokovati ozbiljne posledice.

  • 1

U vrelim letnjim danima, kada gubimo najviše tečnosti najbolji način za rehidrataciju jeste voda. Pored toga što je najbolji odgovor na žeđ, ona je dopunski izvor soli, nema kalorija i hidrira organizam.

 

Čaša vode na prazan stomak - lek ili zabluda?

 

Opšte je poznato da, flaširane mineralne vode sadrže važne elemente koji su našem organizmu neophodni, ali sa druge strane treba biti oprezan pri izboru vode, jer je bitno da ona obezbeđuje balansirani unos svih potrebnih elemenata.

 

Mnogi prave grešku pri izboru jer traže vodu koja sadrži visoku koncentraciju određenih elemenata - kalcijuma, magnezijuma ili joda verujući da je to pravi način da nadoknade minerale izgubljene tokom dana.

 

Ono, na šta obično ne posmislimo jeste da su glavni izvori ovih minerala u hrani, a hrana sadrži i druge sastojke potrebne organizmu.

 

Foto: freeimages.com/aduhai

Foto: freeimages.com/aduhai

 

Ako se oslonimo na unos magnezijuma iz jedne boce mineralne vode, nećemo uneti niz drugih makro i mikrominerala, vitamine i antioksidanse iz namirnica biljnog porekla čiji je značaj za organizam ogroman.

 

Posebno treba obratiti pažnju na jod i količinu koju unosimo, jer je preporučena dnevna doza od 150 mikrograma dnevno blizu gornjem dozvoljenom unosu od 1,1 mg na dan, a to znači da je granica sa preteranim unosom tanka. Ako se unosi previše joda, postoji opasnost da ćemo ugroziti štitnu žlezdu koja je ključna za metabolizam.

 

Foto: Profimedia/BSIP

Foto: Profimedia/BSIP

 

Najvažnije je da shvatimo kako organizam funkcioniše, a to je da da je prekomeran unos jednako opasan kao i nedostatak određenog elementa.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    4. avgust 2015 | 14:39

    Zato piti niskomineralne vode prolom,vrnjci,rosa i s vremena na vreme minakva radi joda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA