Boja i oblik STOLICE otkrivaju od čega ste bolesni!

Da li imate običaj da obratite pažnju na svoju stolicu nakon nužde? Svakako bi trebalo to da radite, jer može da vam otkrije svašta o vašem zdravlju

  • 5

Jedan od najboljih načina da prekontrolišete svoje zdravlje jeste da obratite pažnju na svoju stolicu nakon velike nužde, odnosno na njen oblik boju i veličinu. Nije isto kao laboratorijska analiza, ali može da vam kaže mnogo o stanju organizma.

OBLIK STOLICE

Normalan oblik stolice trebalo bi da bude duguljast, glatke, mekane površine, a stručnjaci ističu da bi svaki dan trebalo da imate jednu do dve stolice srednje konzistencije.

Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz ishrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da se stolica predugo zadržala u debelom crevu. Stoga treba povećati unos vlakana koja pospešuju probavu.

Tvrda ali grudvičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Ishranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati telesnu aktivnost i unos tečnosti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu prečišćavanja creva tečnošću i zdravijom ishranom, ali ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti creva.

Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crevima, odnosno prebrzo prolazi kroz digestivni trakt. Previše je retka, prezasićena vodom i simptom je proliva. Ukoliko potraje predugo zahteva pregled lekara.

PrintScreen: YouTube/JLE PrintScreen: YouTube/JLE

BOJA STOLICE

Može da varira od ishrane i pokazatelj je brojnih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih zrnaca i nesvarljive biljne materije kao što je celuloza uz belančevine i masti.

Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisustvo krvarenja iz donjeg dela digestivnog trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No, ova boja stolice može biti posledica konzumiranja crvene hrane kao što je, na primer, cvekla.

Zelena stolica može biti posledica lučenja žuči koja je prebrzo prošla kroz digestivni trakt i nije stigla da promeni boju u smeđu. Može biti posledica Kronove bolesti, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne kese zbog čega dolazi do nepravilnog lučenja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitima, zato ukoliko je ovakva stolica učestala, treba posetiti lekara i napraviti analizu stolice.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

UČESTALOST I VELIČINA STOLICE

Normalno pražnjenje je jednom do dva puta dnevno bez bola i peckanja.

Mala i tvrda stolica najčešće se javlja kada je ishrana siromašna vlaknima te uzrokuje naprezanje tokom obavljanja nužde. Ishrana bogata vlaknima, veći unos tečnosti i konzumiranje probiotika omekšaće stolicu.

Česta i retka stolica može biti posledica intolerancije na određene namirnice, može biti uzrokovana i lekovima koje ne podnosite, zato obratite pažnju na navike i ukoliko se retka stolica nastavi, posetite lekara.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    31. avgust 2015 | 17:36

    Sto se tiče stolice njena boja i količina, zavisi od vrste i količine unijete hrane. Oblik treba da bude u obliku organa iz kog izlazi, dakle cilindričan. Ukoliko je stolica masna, aholična(bijela), to znači da je došlo do problema u lučenju žuči, te žučni produkti nisu uspjeli djelovati na masti i učiniti ih svarljivim i one se nepromijenjene izbacuju iz organizma. Ako u stolici ima svježe krvi, to znači da postoji krvarenje u donjim partijama digestivnog trakta(tanko i debelo crijevo). Uzročnici krvarenja mogu biti razni. Treba napomenuti da postoji i okultno krvarenje to je krvarenje nevidljivo golim okom i utvrđuje se laboratorijskim pregledom stolice. Sto se tiče dijareje njen uzročnik takođe mogu biti razna oboljenja, infektivna i neinfektivana. Stolica može da bude manje ili više rijetka, različite boje u zavisnosti od oboljenja. Ukoliko je dijareja učestala prati je dehidratacija. U svakom slučaju, ukoliko dođe do bilo kakve promjene, treba se obratiti ljekaru.

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    31. avgust 2015 | 16:08

    Moja stolica je bele boje, a ima i tapacir sa cvetićima! ;-)

  • Horus

    31. avgust 2015 | 17:32

    A niko ne spominje uticaj stresa na oblik i boju stolice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA