Mali trikovi da vam PREPLANULI TEN traje što duže!

Ovog leta je baš bilo sunčanih dana, tako da ste sigurno i vi, bez obzira na to kad i gde ste bili na letovanju, nabacili finu bojicu. Međutim, plašite se da koža ne krene da vam se peruta i bronzani ten oljušti pre vremena? Evo saveta da to sprečite

  • 0

Sezona sunčanja polako se bliži kraju, ali to što nam se jesen bliži ne podrazumeva da i vaš ten treba brže-bolje da se vrati na staru, bledunjavu boju.

Donosimo vam nekoliko zlata vrednih trikova pomoću kojih ćete bronzanu boju kože sačuvati što duže i to pomoću sastojaka iz vaše kuhinje.

Kokosovo ulje

Miris kokosovog ulja svima nam je dobro znan, jer je u pitanju vrlo čest sastojak losiona za sunčanje. Ono ne samo da nas opušta već i ima izrazito rashlađujuća svojstva, pa ga je svakako dobro koristiti za negu kože tokom letnjih vrućih dana.

Za zdravlje i vitalnost organizma uopšteno, preporučuje se 2-4 kašike kokosovog ulja na dan, bilo da ga nanosite na kožu ili koristite u ishrani. Ulje sadrži zasićene masne kiseline, povoljne za naše zdravlje, te brojne hranljive materije, od gvožđa do vitamina E i K, pa će povećati vašu snagu i vitalnost. Snažan je antioksidans pa će usporiti proces starenja

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kokosovo ulje štiti od jakog sunca i vetra ne samo kožu već i kosu, što je vrlo dobro poznato u tropskim krajevima, a Indijke ga redovno nanose na svoju gustu crnu kosu. Kokosovo ulje će sprečiti pojavu jetrenih pega, upalne procese na koži, nastanak akni, lišajeva i drugih nepravilnosti na koži uzrokovanih starenjem ili neumerenom izlaganju suncu.

Takođe, kokosovo ulje jača kožno vezivno tkivo, pa se njegovom primenom smanjuje naboranost i opuštenost kože.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Đumbir

Đumbir je još jedna namirnica kojom možete dodatno poboljšati kvalitet kože i koristiti ga tokom sunčanja, kao i nakon, zbog njegovog antioksidativnog i umirujućeg delovanja, koje je pogodno za sve tipove kože. Kroz samo nekoliko nedelja korišćenja, ono će ne samo umanjiti znakove oštećenja kože uzrokovane prekomernim izlaganjem suncu, već će značajno zagladiti i bore.

Foto-ilustracija: Foter/JeremyMP Foto-ilustracija: Foter/JeremyMP

Voće i povrće narandžaste i crvene boje

Šargarepa, crvene jabuke i bobičasto voće sadrže karotenoide, koji su uz pigment melanin zaslužni za to što koža tamni pod sunčevim zracima. Tako će šargarepa vašoj koži obezbediti kvalitetan ten, mekoću i svilenkasti osećaj. Osim što će pomoći u eliminaciji toksina, jabuka može da obezbedi i zaštitu od karcinoma, naročito kože, budući da sadrži obilje korisnih flavonoida. Bobičasto voće, ponajviše maline, dodatno je bogato vitaminom C, koji je važan za izgradnju kolagena.

U povrću i voću se osim karotenoida nalaze i drugi sastojci koji su zaslužni za lep izgled kože. Najčešće je voće i povrće narandžaste ili crvene boje bogato vitaminom C ili beta-karotenom, bitnim za izgled kože. U njih se ubrajaju paprike (crvene, narandžaste, žute) koje su bogate i provitaminom A, paradajza bogate likopenom - zaštitnikom od UV zraka, koji se dodatno povećava prilikom termičke obrade, ali i breskve, kajsije i dinje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Detoksikaciji i hidratizaciji kože će svakako da doprinese i cvekla, jer podstiče detoksikaciju kože i stimuliše proizvodnju i obnovu ćelija. Betalain, pigment iz cvekle, snažan je antioksidans zadužen za pomoć kod upalnih procesa, gljivičnih oboljenja te zaštitu ćelija od starenja.

Semenke

Ne zaboravimo i obilje omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala koje sadrže semenke - lana, suncokreta i chia semenke - a koje će pomoći vašoj koži u borbi sa znakovima starenja, ožiljcima, borama, aknama i bubuljicama. Idealna su namirnica ako imate problematičnu i osetljivu kožu.

Foto-ilustracija: Foter/Swamibu Foto-ilustracija: Foter/Swamibu

Male tajne

Osim ishrane i zdravih namirnica, zavodljiv izgled kože postići ćemo i ako pazimo da su nam večernji obroci što laganiji, jer koža nutrijente apsorbuje od ponoći do 4 sata ujutro, pa je dobro izbegavati i alkohol, nikotin ili kofein. Alkohol je dodatno dehidrant pa smanjuje sposobnost vlaženja kože, koja postaje manje elastična. Stoga pijte redovno vodu, raspoređenu u 2,5 litre tokom celog dana i vaša će vam koža biti zahvalna.

(Telegraf.rs / Kreni zdravo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA