Šećeri koji izazivaju dijabetes kod dece

Iako je glavni uzrok dijabetesa skriven u genima, šećer također može podstaknuti razvoj dijabetesa, posebno kod onih koji već imaju genetske predispozicije za razvoj bolesti

  • 2

Složeni ugljeni hidrati nalaze se u povrću, žitaricama i voću i dobri su za organizam, dok je jednostavne šećere koje nalazimo u gaziranim sokovima, slatkišima i konzerviranoj hrani potrebno izbegavati.

REVOLUCIONARNO: Stigao je super-slatki zaslađivač, zdraviji od pravog šećera! (VIDEO)

Iako je glavni uzrok dijabetesa skriven u genima, šećer takođe može podstaknuti razvoj dijabetesa, posebno kod onih koji već imaju genetske predispozicije za razvoj bolesti.

Šećer izaziva bolesti srca. Previsok unos šećera podiže visinu triglicerida u krvi i samim time povećava opasnost od kardiovaskularnih bolesti.

Šećerna bolest smrtonosnija je za žene nego za muškarce!

Foto: Alexey Zobov / stockvault.net Foto: Alexey Zobov / stockvault.net

Popis šećera od najboljih do najgorih:

1. Najbolji ugljeni hidrati su oni složeni koji obezbeđuju stalni izvor energije i pomažu pri prenosu hranjljivih materija u organizmu, a ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.

2. Fruktoza je sledeća na popisu. To su jednostavni šećeri koji se nalaze u voću. Iako šećer iz voća pruža „brzu“ energiju, ne diže previše razinu šećera zbog vlakana koje voće sadrži.

3. Saharoza nije uvek jednako nezdrava. Ako uzimate saharozu u obliku voća i povrća, uz šećer ćete uneti i vitamine i minerale, kao i vlakna i složene ugljene hidrate koji omogućavaju dugu apsorpciju šećera.

4. Rafinirane šećere bi uvek trebalo izbegavati. Kada uđu u krvotok oni podstiču izlučivanje insulina, a mnogo insulina pomaže da se organizam vrlo brzo navikne na šećer i uvek traži još. Šećer u krvi naglo raste i pada nakon njih, a sa šećerom i raspoloženje i ponašanje.

Foto: sxc.hu/wax115 Foto: sxc.hu/wax115

Koje su alternative nezdravom šećeru?

Voće, osobito kruške i jabuke odlična su zamena kada se javi potreba za slatkim.

Cimet je sladak začin koji će hranu i piće učiniti slađim. Osim toga, kašičica cimeta sadrži 28 mg kalcija, i malo B vitamina, vlakana i gvožđa.

Začini poput metvice, klinčića, anisa, đumbira i limunove korice pomoći će da naglasite ukuse iz hrane bez dodavanja šećera.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Umesto sirupa za prelive koristite miksano voće poput ananasa, jagoda, jabuka ili borovnica.

Kao zamenu za voćne jogurte koji su prepuni šećera svojim klincima poslužite običan jogurt u koji ste dodali neko slatko voće.

U pripremi kolača pola količine šećera zamenite začinima poput cimeta, vanilije ili muškatnog oraščića.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Izvor: e-ordinacija.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шоне

    16. septembar 2015 | 10:51

    Нису гени у питању,колико је окружење у коме дете расте.

  • Andrijana

    20. septembar 2015 | 10:59

    Kako se to dogodilo i dal se brzo i lako leci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA