Prestanite da pušite u SAMO 5 koraka!

Ako želite da prestanete da pušite, a ne ide vam baš najbolje, probajte da primenite ovih pet koraka odvikavanja

  • 9

Da li vam je ovo poznato? Iskradate se iz kuće da biste zapalili cigaretu jer ste obećali da ćete prestati. E pa, niste jedini.

Ako ste mislili da pušenje izaziva SAMO rak pluća, grdno ste se prevarili! (VIDEO)

Posustajanje je sastavni deo procesa suzbijanja loših navika – kaže stručnjak za promene ponašanja dr Karlo di Klemente.

To se ne odnosi samo na prestanak pušenja, isti je postupak i kod odlaska na dijetu ili početka treniranja. Početnički neuspeh je jednostavno neizbežan. Ali, umesto da se zbog toga grizete i osećate slabima, bolje preispitajte svoju strategiju.

- Valja uvek imati na umu nekoliko stvari: Ako zapnete, ne odustajte, ako posustanete, popravite plan, ako se vratite na staro, popravite ceo proces, a nakon što uspete, proslavite uspeh - savetuje Di Klemente.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

On predlaže pet ključnih koraka za otklanjanje loših navika, od razmišljanja o promeni do fizičkog pokretanja akcije.

Početna faza

U početnoj fazi prepoznajete problem, ali mu još ne prilazite ozbiljno. Na primer, mislite da pušenje nije dobro za vas i da bi valjalo da prestanete, ali i dalje pušite.

Faza razmatranja

Sada više ne mislite, već znate da treba da prestanete s lošom navikom, ali još uvek ne preduzimate ništa konkretno.

Faza odluke

Nakon dugog razmišljanja, konačno se odlučujete na promenu, kreirate plan kako to da postignete, ali i dalje odugovlačite s početkom.

Faza akcije

Došao je i taj dan - naglo napuštate svoju lošu naviku i vrlo ste samouvereni da ćete u tome i uspeti, međutim, realnost je drugačija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Faza održavanja

Na kraju ipak posustajete, ali i postajete bogatiji za novo iskustvo. Uviđate u čemu je problem i zašto niste uspeli, pa u skladu s tim preispitujete svoj plan i krećete ispočetka. Istina je da jedino tako možete uspeti.

Želite da prestanete da pušite i potrebno vam je mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaaaa

    19. oktobar 2015 | 13:59

    Moji majka i otac su vec 20 god u prvoj fazi

  • Joxa

    20. oktobar 2015 | 10:41

    Za pocetak je bitna namera da se ostavi pusenje, a najvaznija je inicijalna kapisla. Lose se osecate, smucile su vam se cigarete jer ste prepusili i slicno i onda ostavite cigarete na dan dva. Zatim sledi faza odrzavanja i teskih kriza. Vrlo je tesko izdrzati, tu dolazi do izrazaja motiv i cilj. Kada se prebrodi ta faza, i kako vreme odmice sve je lakse. Na kraju treba imati na umu da mnogi nakon godinu, dve, tri ili vise , misleci da su bivsi pusaci dopuste sebi taj luksuz da zapale samo jednu. Misle kao ja sam to ostavio pokazao da mogu, a sada se mogu pocastiti jednom cigaretom! I tu je kraj price, ponovo se vracate na pocetak.

  • Scarecrow

    20. oktobar 2015 | 04:20

    Par puta sam prestajao i to samo presecem bez onog smanjivanja svaki dan i slicno, ali posle nekog vremena jednostavno sednem u kafic svi puse, a ja ne znam sta cu sa rukom i smorim se i zapalim. Prestajao sam samo zbog para, zdravlje i to me ne zanima, a onda vidim da sa tim parama nista pametno ni ne moze da se uradi pa ne vidim sto bih uopste prestajao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA