VOZAČI, OPREZ: Zbog ovih 7 stvari možete da padnete na ALKO-TESTU i to NI KRIVI, NI DUŽNI!

Sigurni smo da nikad ne biste ni u ludilu pretpostavili za neke namirnice i proizvode da u sebi sadrže etil-alkohol. kad vidite šta se sve nalazi na ovoj listi, verujemo da ćete se iznenaditi

  • 1

Postoje određene stvari koje vrlo često koristimo, a nismo ni svesni da im je jedan od sastojaka alkohol. Zato, ako ste na lečenju od alkoholizma, planirate da vozite auto ili imate maloletnu decu, pažljivo čitajte etikete na proizvodima.

 

Koliko je alkohola potrebno da "naduvate" 5,5 promila, a evo i ko je rekorder s OSAM!

 

ŠTITI OD RADIJACIJE, POMAŽE U POSLU: Uvrnute činjenice o ALKOHOLU koje vam niko nije rekao!

 

Iznenadićete se šta sve u sebi sadrži etanol, a ovo su samo neki od primera.

 

Ekstrakt vanile

 

Jedini razlog zašto u kolače i torte ne bi trebalo stavljati više od nekoliko kapi ekstrakta od vanile jeste upravo alkohol. Verovali ili ne, koncentracija alkohola u dodacima za ista je kao u votki ili džinu.

 

Sredstvo za dezinfekciju ruku

 

Gelovi, vlažne maramice i tečni antibakterijski sapuni za ruke, koji u sebi sadrže alkohol efikasnije ubijaju mikroorganizme od običnih sapuna. Koncentracija etanola u dezinfekcionim sredstvima varira između 60 i 80 odsto. Postoje I bezalkoholna sredstva, na kojima je to bično naznačeno, ali nisu toliko efikasna.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Sirup protiv kašlja

 

Sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40 odsto alkohola. Upravo zbog toga se pre uzimanja leka o doziranju treba posavetovati sa lekarom.

 

 

Vodice za ispiranje usta

 

Većina vodica za grgoljenje usne duplje u sebi ima visok udeo alkohola (čak 30 odsto). Upravo zato, mnogi stručnjaci smatraju da takve tečnosti ne bi trebalo kupovati na svoju ruku, već uz recept stomatologa ili lekara opšte prakse.

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

Tečnost za pranje stakla

 

Tečnost koja se koristi za brisanje vetrobranskih stakla na automobilima sadrži čist alkohol koji može da izazove trovanje ako se konzumira oralno.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Parfemi i kolonjske vode

 

Svi parfemi i kolonjske vode sadrže između 50 i 90 odsto alkohola koje se kombinuju sa destilovanom vodom i mirisnim esencijama. Koristite ih s oprezno, jer mogu da izazovu reakciju na koži i sluznicama, a ni slučajno nemojte da ih gutate.

 

Foto: WiseGeek.com

Foto: WiseGeek.com

 

Slatkiši

 

Ne, ne pričamo ovde o bombonjerama s alkoholom, već o energetskim pločicicama, kolačićima i sladoledu, koji su umesto šećerom, zaslađeni niskokaloričnim zaslađivačem na alkoholnoj bazi. Zato se obavezno pridržavajte preporučenih dnevnih doza s pakovanja ili, u slučaju da imate problema s alkoholizom, izbegavajte.

 

(Telegraf.rs / India Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 227

    21. novembar 2015 | 08:27

    Pre mnogo godina,jedna osoba je bila "kriva"za udes, jer je "bila pod dejstvom alkohola",koja inače nikada nije pila, dok se kasnije dokazalo da je jela -zelenu salatu (sirce-ulje).U policiji i sudu to demonstrirala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA