"O, BOŽE!" DIJETA: Topi salo, skida celulit, a super je za kožu, kosu i nokte!

Bez obzira na to da li ste religiozni ili ne, sigurno ste i sami nekad bili do te mere zapanjeni, da ste uskliknuli “O, Bože”. E pa, ova OMG dijeta obećava baš takav učinak na sve one koji će vas videti nakon šest nedelja pridržavanja ovog suludog načina ishrane

  • 0

U moru raznoraznih kura za mršavljenje i kojekakvih režima ishrane koji obećavaju čuda pojavila se još jedna, pomalo bizarna dijeta. U pitanju je OMG - “Oh My God Diet” ("O, moj Bože" dijeta).

Knjiga ”Six Weeks to OMG”, koja objašnjava postulate same dijete, u rekordnom roku postala je prodavanija čak i od najpopularnije Dukan dijete. Autor dijete je personalni trener Pol Kana,, koji je pod pseudonimom Venis A. Fulton do svoje teorije mršavljenja došao nakon analize niza studija o metabolizmu i telesnoj masi.

Plan je originalno dizajniran za VIP klijentkinje sa holivudske liste, ali je ubrzo postao široko dostupan u već spomenutoj, sada već rasprodatoj, knjizi, prenosi portal Zdrava Krava.

Kako biste za šest nedelja skinuli oko 10 kilograma masnog tkiva, smanjili celulit, poravnali stomak i poboljšali izgled kose, kože i noktiju - kao što to obećava gospodin Fulton - potrebno je pridržavati se sledećih uputstava.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

OMG TRIKOVI

Preskačite doručak, budući da ovaj obrok, prema autoru, uopšte nije najvažniji obrok u danu. Ako preskočite doručak, omogućujete telu da od ranog jutra troši masne naslage. Umesto doručka svakako vežbajte.

Umesto doručka popijte crnu kafu (bez šećera i mleka) jer je kafa poznati stimulans, a ako se uzme na prazan želudac brže topi masno tkivo. Prema gospodinu Fultonu takav učinak može trajati 4 do 5 sati.

Foto: AP/Marko Drobnjaković Foto: AP/Marko Drobnjaković

Ujutro se okupajte u hladnoj vodi (temperatura vode neka bude između 15 i 20°C) jer će kupka pokrenuti uspavani metabolizam i aktivirati potrošnju masnih naslaga kako bi se održala telesna temperatura. Ako se užasavate na samu pomisao, u hladnu vodu možete da uronite i samo noge na 15 minuta.

Ograničite unos ugljenih hidrata na maksimalno 120 g dnevno. Pritom je svejedno koji je izvor ugljenih hidrata, pa su tako, prema autoru, ugljeni hidrati iz brokolija podjednako loši kao i oni iz gaziranih napitaka i treba ih sve izbegavati.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Izbegavajte voćne smutije i slične napitke, ali i smanjite unos voća uopšteno, jer sadrže fruktozu koja potiče nastanak masnih naslaga i ne daje osećaj sitosti.

Imajte 3 obroka dnevno, preskačite međuobroke, budući da ćete tako lakše kontrolisati apetit, a i duži periodi bez hrane će podstaći telo na sagorevanje masnih naslaga.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Jedite za vreme dnevnog svetla, jer obrok uz veštačko osvetljenje kad je mrak može da poremeti lučenje hormona, što dalje može da se odrazi na način na koje se telo ophodi s unetim kalorijama.

PRIMER JELOVNIKA

Doručak

Crna kafa bez šećera i mleka

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ručak

Rižoto s piletinom

Užina

Sveži posni sir

Večera

File lososa i povrće na žaru

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

PREDNOSTI

Koliko god da zvuči bizarno, dijeta nije sasvim bez naučne utemeljenosti. Savet da se jede tokom dana, a ne po noći ima smisla i postoji niz studija koje pokazuju da kasni večernji obroci doprinose nakupljanju suvišnih kilograma.

Takođe, istina je da crna kafa kao stimulans nervnog sistema podstiče sagorevanje masnih naslaga, a i da će hladna kupka podstaći metabolizam, ali upitno je koliko će taj učinak potrajati.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

MANE

Prema mišljenju eksperata, dijeta je neozbiljna i banalna. Donosi tek nekolicinu saveta od kojih su većina upitni.

Ideja da je bolje preskočiti doručak nije u skladu sa stotinama istraživanja koja pokazuju da osobe koje redovno doručkuju lakše održavaju telesnu masu nego ona koja to ne čine.

Takođe, stavljanje svih ugljenih hidrata u isti koš predstavlja nepoznavanje nauke o ishrani.

Budući da je reč o proteinskoj dijeti, za očekivati je da dijeta obiluje i zasićenim mastima, za koje se zna da imaju nepovoljan učinak na zdravlje srca i krvnih sudova.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Takođe, dijeta je siromašna složenim ugljenim hidratima koji daju energiju, prehrambenim vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama.

Moguća je pojava zatvora i bolesti creva zbog nedostatka vlakana, a rizikuje se i bolest bubrega, ali i osteoporoza zbog velikog unosa proteina.

Foto-ilustarcija: Profimedia Foto-ilustarcija: Profimedia

Gubitak kilograma koji dijeta obećava je prevelik, što nam govori da bi dijeta mogla da uspori bazalni metabolizam, te dovesti do ponovnog debljanja posebno što nije reč o dugoročnom planu.

Dijeti nedostaju konkretna uputstva za sve grupe namirnica, zbog čega se ostavlja ogroman prostor za unos nezdravih namirnica.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Reč je o dijeti čija se načela kose sa svim nutricionističkim principima. Plan bi uistinu mogao dati kratkoročne rezultate, ali zbog demonizovanja svih ugljenih hidrata dugoročno je neodrživ i rizikuje se jo-jo efekat dijete.

(Telegraf.rs / Zdrava Krava)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA