Evo kako da VIŠE NIKAD ne zaboravite nečije ime nakon upoznavanja!

Ako hoćete da budete sigurni da ćete zapamtiti nečije ime nakon upoznavanja samo primenite ovu jednostavnu tehniku

  • 5

Jeste li primetili da većina nas ne može da zapamti ime osobe s kojom smo se tek upoznali? Tako često upadnemo u neprijatnu situaciju. I dalje smo u kontaktu s tom osobom, a nije nam prijatno da pitamo za ime, jer smo ga već jednom čuli.

Zašto ne možemo da zapamtimo ime osobe s kojom smo se upravo upoznali

No, zahvaljujući našem velikom skladištu smeštenom u glavi i jednoj od najlakših tehnika pamćenja, lična imena mogu zauvek da ostanu sačuvana u vašoj memoriji.

Šveđanin Matijas Ribing je trostruki svetski prvak u pamćenju i jedan od 122 ljudi na celom svetu koji imaju titulu “Grand Master of Memory” (veliki majstor pamćenja).

Upravo ovaj veliki um s nama je odlučio da podeli najjednostavniji način pamćenja imena, koji se, uz redovnu upotrebu, može istrenirati do savršenstva. Kako tumači Matijas, ključ svega je da istrenirate mozak da razmišlja u slikama.

- Kada pružite osobi s kojom se upoznajete ruku i kada ona izgovori svoje ime, istog momenta pokušajte da povežete ime sa slikom nečega što vas podseća na tu reč. (Suzana - suza u oku ili kapljica vode, Ljubica – poljubac...) - kaže Matijas.

- Kada pogledate osobu koju ste upoznali, mozak će refleksno povezati tri stvari u jednu (lice osobe, predmet i ime) i tako stvoriti zajedničku memoriju - poručuje on.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    16. decembar 2015 | 13:18

    Tako i ja.Vidim tramvaj,pomislim na traktor,da bi se setio - tramboline, jer moram da je kupim deci za novogodišnje praznike.

  • :-)

    16. decembar 2015 | 21:58

    Glupost!Mi zaboravimo ili precujemo tudje ime zato sto smo skoncentrisani na izgovaranje svog imena.

  • Dzordz

    16. decembar 2015 | 12:05

    Govedarica, Droca, Majmunovic, ... vec vidim kako da pamtim ova prezimena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA