KAŠLJETE KO MAGARAC i nikako da prođe? Možda nije prehlada, već nešto MNOGO GORE!

Iako je, zbog sezone prehlada i gripa, u ovo doba godine normalno da svi kašljucamo i po nekoliko nedelja, ponekad je kašalj zapravo simptom za neke podmuklije bolesti

  • 4

Kad je u pitanju kašalj, važno je znati da on uglavnom ne predstavlja bolest po sebi, već je u pitanju samo jedan od simptoma nekog drugog oboljenja.

ZBOG BEZAZLENOG KAŠLJA SRUŠILI SU JOJ SE SVI SNOVI: Živela je uvek zdravo, a sada joj se bliži kraj! (FOTO)

Napravite sami SIRUP ZA KAŠALJ koji je moćniji čak i od ŠERBETA (RECEPT)

Zato, nije svejedno koliko dugo traje (kratkotrajan, dugotrajan ili hroničan) ili koje je vrste (suv ili produktivan), jer kašalj može da otkrije o kakvom se problemu zapravo radi.

Ovih osam bolesti se najčešće skrivaju iza kašlja:

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Obična prehlada ili grip (1 do 2 nedelje)

Klasični produktivni tj. vlažni kašalj popraćen curenjem iz nosa, upaljenim grlom, glavoboljom, kijanjem i temperaturom najčešće je posledica prehlade ili gripa, prenosi portal Zadovoljna. Kašalj izazvan prehladom ili gripom možete pobediti pomoću prirodnih sredstava. Isprobajte neke od domaćih lekova protiv kašlja ili sirupe koje mogu da konzumiraju i deca.

AKO STE GRIPOZNI: Ovi trikovi će vam pomoći!

Bronhitis (do nekoliko nedelja)

Kratak i isprekidan kašalj, koji se teško smiruje, jedan je od znakova bronhitisa. Započinje polako, pa često nemate osećaj da je u pitanju teža bolest, već vam se čini da je to “samo prehlada”. Međutim, nakon nekog vremena razvija se u težak i bolan kašalj popraćen iskašljavanjem sluzi u različitim bojama (od smeđe do zelene i žute). Obavezno posetite lekara kako biste ustanovili da li je bronhitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, odnosno da li su vam neophodni antibiotici.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Tuberkuloza (preko tri nedelje)

U pitanju je oboljenje koje napada pluća. Osnovni simptomi tuberkuloze su dugotrajni kašalj, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, manjak telesne težine, iskašljavanje krvi, bol u grudima, bol prilikom disanja ili kašljanja.

Upala pluća (do mesec dana)

Kada se naša pluća inficiraju zbog virusa, bakterija ili gljivica, javlja se jak kašalj specifičan zbog toga što je propraćen otežanim disanjem i kratkoćom daha. Ako uz to iskašljavate bezbojnu sluz, osećate se jako umorno i imate laganu temperaturu, velika je verovatnoća da ste dobili upalu pluća i zato što pre posetite lekara.

Astma (hronični kašalj)

Kod astme se sužavaju disajni putevi usled upale, pa osoba teško diše, oseća stezanje u grudima i “zviždanje” u plućima, propraćeno napadima suvog kašlja. Pluća imaju bolji protok vazduha tokom dana i kasnog popodneva, pa do ovakvog kašlja dolazi ujutro, uveče ili tokom noći.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Gastroezofagealni refluks (hronični kašalj)

Kiseline koje iz našeg želuca odlaze u jednjak mogu predstavljati okidač za suvi kašalj. To se često dešava nakon obilnog obroka ili kad prilegnete, jer tada kiseline slobodnije putuju. Ako i kod sebe primetite povezanost želudačnih problema sa kašljem, obratite se lekaru jer možda imate problem sa refluksom i pripazite na hranu koju jedete pre spavanja jer ga ona pogoršava.

Bolest štitne žlezde (hronični kašalj)

Prati vas uporno suvo kašljucanje, obavili ste sve standardne pretrage i lekari nisu pronašli uzrok vašeg problema? Proverite stanje svoje tiroidne žlezde, jer je kašalj je jedan od čestih simptoma  problema sa štitnom žlezdom, pogotovo ako je popraćen osećajem stezanja ili bola u grlu, pa čak i gušenja.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pušački kašalj ili HOBP (hroničan kašalj)

Pušači obično podrazumevaju da svakodnevni jutarnji kašalj, sluzav ili "prljav" ispljuvak i ogromno zamaranje čak i pri najmanjem naporu predstavljaju normalnu posledicu konzumacije cigareta. Međutim, ako simptomi zaista traju dugo, vrlo je moguće da imate hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), stanje koje mora da se kontroliše lekovima (ali i prestankom pušenja), jer u suprotnom posledice mogu da budu fatalne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    4. februar 2016 | 15:40

    Je.... ti cigare bacicu djubre kad tad !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA