Da li hrana koja je NA PODU duže od 5 sekundi sme da se jede?

Svi smo čuli za "pravilo 5 (ili 8) sekundi", kojim opravdavamo to što smo podigli parče hleba ili neke druge namirnice koja je završila na patosu. Ali, da li smo u pravu?

  • 9

Koliko često podignete komadić hrane sa poda, malo dunete i stavite u usta? Ako mislite da tako "čeličite" svoj organizam, niste baš u pravu.

Da li meso sme dvaput da se zamrzava? Evo odgovora

 Govorili su nam da SVINJSKA MAST nije dobra za nas, a sad se ispostavilo da je NEVIĐENO ZDRAVA!

Hrana sme biti na podu svega pet sekundi!

Stručnjaci iz oblasti medicine i mikrobiologije su obavili ispitivanje koliko dugo hrana sme "ležati" na podu, a da na njoj ne počnu da se razvijaju bakterije. Istraživači su bacali različitu hranu na pod i merili vreme koje je prošlo pre nego što su je podigli. Sledeća faza ispitivanja se bazirala na mikroskopskom posmatranju komada hrane da bi se videlo šta se događa, prenosi 24 sata.

Hrana koja je ispitivana je hleb, testenine, suva hrana... A podloge na kojima je ležala su različite i to tepih, laminat, pločice...

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Naučnici su svaki komad hrane, na  svakoj pojedinačnoj podlozi, ostavili od 3-30 sekundi pa testirali ima li na njima opasnih bakterija, kao što su ešerihija koli i stafilokoka.

Zaključili su na kraju da je sva hrana sigurna koja na podu nije provela duže od pet sekundi. Najmanje bakterija je bilo na hrani podignutoj s tepiha. Takođe, na vlažnoj hrani će bakterije brže da se razmnožavaju, a na suvoj, nebitno da li slatkoi ili slanoj, najsporije.

Mnogi ljudi ne žele da pojedu bilo šta s poda, možda više jer su gadljivi, nego što se boje opasnih bakterija, pa oni nisu ugroženi. Međutim, ako niste među njima, pripazite na vreme koje je hrana koju ispustite bila na podu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    9. februar 2016 | 18:44

    Vrsili ispitivanje sa poda,za nas su trebali da izvrse,koliko sme da bude u ,, kontenjerima,,

  • Neko sa mozgom

    9. februar 2016 | 14:09

    Koje budalaštine! Zavisi od poda I od hrane. Ako puter padne na prljav patos sigurno ga nećete jesti ni posle delića sekunde. Neku suvu hranu bi možda i mogli, ali i to zavisi od dotičnog patosa i o tome šta ZNAMO da (ni)je bilo na njemu. Ja ne volim da rizikujem.

  • Broj Jedan

    10. februar 2016 | 04:44

    to su oni isti naucnici koji izmisljaju nove viruse,nove smrtonosne vakcine,nove bolesti,nove lekove koji ne lece nista nego se od njih jos dodatno razbolis od koznacega ...to su ti naucnici...bravo naucnici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA