Ovo je razlog zbog kog ćete odmah zavoleti BROKOLI!

Ako do sada niste jeli ovo povrće, nećete ga više preskakati kad shvatite kolika je njegova moć

  • 2

Mnogi ljudi ne jedu redovno zeleno povrće, a naučnici iz sveta medicine opominju da tako ugrožavaju sopstveno zdravlje. Brokoli je najzdraviji iz porodice kupusa i jedan od najzdravijeg zelenog povrća.

Ne volite zeleno povrće? Nakon ovih reči promenićete mišljenje!

Lekari ovu hranu nikad ne bi stavili u usta! A vi?

Brokoli je i ranije povezivan sa smanjenjem rizika od nastanka različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, rak debelog creva i rak prostate, piše Klix.

Naučnici sa Univerziteta Ilinois su želeli da provere da li brokoli ima isti uticaj na prevenciju raka jetre i bolesti masne jetre, koja je postala poprilično česta.

Naučnica Elizabet Džefri je istakla da u SAD-u stanovništvo jede hranu bogatu zasićenim mastima i šećerom, koje se zadržavaju u jetri i mogu da se pretvore u telesne masne naslage.

foto-ilustracija: whologwhy / Foter.com / CC BY foto-ilustracija: whologwhy / Foter.com / CC BY

Unošenjem hrane bogate masnoćom i šećerom povećava se rizik od bolesti masne jetre, što kasnije dovodi do ciroze i raka jetre.

Istraživanje je obuhvatilo intenzivnu prehranu brokolijem miševa koji su bili izloženi kancerogenu, koji dovodi do raka jetre. Kod onih miševa koji su bili na zapadnjačkoj ishrani i nisu jeli brokli, broj nodula i veličina raka su se povećali, dok se kod miševa koji su jeli brokoli broj nodula smanjio, a veličina se nije promenila.

Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    9. mart 2016 | 07:15

    Shvatio sam koliko je brokoli zdrav pa sam počeo sam da ga sadim a to preporučujem svakom ko ima desetak kvadrata na placu a ne da plaća 250 dinara i više po kili i to već uvelog koji više nema tu lekovitost.

  • Djole

    9. mart 2016 | 18:48

    Pa nedavno ste pisali kako nije zdrav!? Cak i ista slika je bila....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA