RODITELJI, PAŽNJA: Epidemija zaboravljene bolesti ponovo napada decu!

Ukoliko se ova bolest ne prepozna na vreme i ne počne se s lečenjem, kao komplikacija može nastati zapaljenje velikih zglobova i srčanog mišića, poznato pod imenom reumatska groznica. A nažalost, bez lekova je izvestan i smrtni ishod

  • 8
Foto-ilustracija: Wikimedia/Badobadop Foto-ilustracija: Wikimedia/Badobadop

Šarlah je bio jedan od vodećih uzročnika smrti pre stotinjak godina, a sada je ponovo je u porastu.

Neuhranjenost, šarlah, kolera i veliki kašalj OPET haraju!

UKOLIKO VAŠE DETE IMA OVE SIMPTOME: Odmah ga vodite kod lekara!

Svakih nedelju pojavi se na stotine novih slučajeva samo u Velikoj Britanji, a ne zna se šta je uzrok epidemije ovog oboljenja u 21. veku.

Iako bolest više nije smrtonosna i može se izlečiti, lekari su iznenađeni što se bolest opet pojavila i to u velikom broju slučajeva.

Šarlah uzrokuje bakterija streptococcus piogenes, a najčešće pogađa vrlo malu decu čiji je imunitet nešto slabiji.

Foto-ilustracija: Wikimedia/ToNToNi Foto-ilustracija: Wikimedia/ToNToNi

Ova bolest zaslužna je za ogroman broj smrti u 19. veku, ali s pojavom antibiotika, skoro je u potpunosti suzbijena.

Međutim, broj obolelih naglo se povećao i u periodu od septembra 2013. i marta 2014. zabeleženo je 2.830 obolelih, a od septembra 2015. do marta 2016. broj obolelih je bio čak 6.100, piše Independent, a prenosi Jutarnji list.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Grook Da Oger Foto-ilustracija: Wikimedia/Grook Da Oger

Svake nedelje otrkije se 600 novih slučajeva što je najveća stopa novo zaraženih u poslednjih 50 godina. Ova veoma zarazna bolest vrlo lako se širi među decom mlađom od 10 godina koji su međusobno u bliskom kontaktu na mestima poput škole ili dečijih igrališta.

Simptomi često uključuju crveni osip koji najčešće počinje na grudima i stomaku nakon čega se širi na ostala područja. Takođe, često otiče jezik, pojavljuje se teška grlobolja i glavobolja te visoka temperatura.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Jbarta Foto-ilustracija: Wikimedia/Jbarta

Za šarlah ne postoji vakcina, a bolest se leči antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. Međutim, ako se ne leči, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća ili reumatske groznice.

Roditelji se zato upozoravaju da pažljivo motre na simptome kod svoje dece, pa ako bilo koji od njih primete, odmah posete lekara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    31. mart 2016 | 17:08

    Sledeća vest- obavezna vakcina protiv šarlaha.

  • Sacuvaj Boze

    1. april 2016 | 16:20

    Od kako sam rodila dete, primila je 7-8 vakcina sta su joj sve ubrizgali pitaj dragog Boga a uvek cujem za jos novih virusa. To se sve radi sa namerom, malo malo pa puste neki virus iz labaratorije da bi testirali vakcine ili dobro unovcili iste.

  • Svetlana

    3. avgust 2018 | 22:32

    Ja sam kao mala imala sarlah u vrlo teskoj formi.Tada su na vratima naseg stana u Novom Sadu zalepili ogromno obavestenje o zaraznoj bolesti.Bila sam 3 nedelje bolesna I izolovana. Ako bude pronadjena vakcina protiv sarlaha,odmah bi preporucila cerki da vakcinise decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA