Slim i light cigarete izazivaju GORU vrstu RAKA PLUĆA od običnih!

Mnogi pušači veruju da će, ako krenu da puše blaže ili tanje cigarete, sebi smanjiti šansu da dobiju rak. Nažalost, nisu u pravu

  • 14

Pušenje cigareta sa oznakom “light” i “slim” ne umanjuje rizik od raka pluća. Štaviše, tanke ili slabije cigarete mogu da izazovu karcinom koji je em teže dijagnostikovati, em se teže leči.

Ako stalno budete jeli OVO imaćete 50 odsto više šanse da dobijete RAK PLUĆA!

Razlika između pluća pušača i nepušača će vas ZAPANJITI (VIDEO)

Naučnici su, poređenjem posledica pušenja običnih i blažih cigareta, otkrili da postoje značajne razlike u tome koje tipova tumora određene cigarete izazivaju na plućima.

- Ranije su pušači češće oboljevali od kancera na bronhijama, koji slabije napreduje, a brže se otkriva. Oni su uglavnom pušili klasične cigarete. S obzirom na to da većina danas puši “slim” i “light” cigarete, ispostavilo se da one izazivaju rak na perifernim delovima pluća gde, ga je teže otkriti, teže mu operativno pristupiti, a teže ga je i lečiti – rekao je doktor Oguz Kilinc, član Radne grupe za kontrolu konzumacije duvanskih proizvoda u Turskoj.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kilinc je podsetio i na to da pušači koji koriste ove vrste duvana uvlače više dima, kako bi osetili više nikotina. Takođe, važno je naglasiti i to da aroma i boja duvanskih proizvoda ne smanjuje negativni uticaj nikotina na zdravlje.

On smatra da je neophodno duvansku industriju staviti pod kontrolu ukoliko se želi smanjiti konzumacija duvana i duvanskih proizvoda.

- Ubica i kad se zamaskira, ostaje ubica. Zbog toga, duvanski prozivodi, bilo “slim”, bilo obični, bilo da su nargila ili žvakani duvan, svi su ubice - kazao je Kilinc, prenosi Moje zdravlje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Lekar Elif Dagli objašnjava da pušači misle da tanjim cigaretama konzumiraju manje nikotina, ali da na taj način telo koje je naviknuto na određenu količinu duvana traži više nikotina. Zbog čega pušači koriste više “slim” cigareta.

Dagli je naglasila da su u elektronske cigarete, koje su sve češće u društvu, takođe vrlo štetne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • predator na grani

    12. april 2016 | 15:04

    Zato ja nepusim prestao sam da pusim i necu vise nikad ni slim ni lift ni drinu nikakve

  • B.B.

    12. april 2016 | 19:44

    A sta sa onima koji nikad nisu zapalili cigaretu a oboljeli ili umrli od raka pluca? Po cemu se razlikuje taj rak?

  • Nidza

    12. april 2016 | 19:36

    Katastrofa ljudi.Prestao sam da pusim pre dve godine i od tada kao da sam se preporodio.Manite se duvana kako znate i umete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA