U trudnoći sam pojela DEVET CIGLI, ali bila sam presrećna kad sam shvatila da NISAM LUDA!

U drugom stanju se dešavaju različite promene, a neke od njih su i bizarne. Preterana potreba za jelom može da se "prelije" i na ono što nije jestivo. Međutim, to ne znači da niste normalni

  • 3

Postoje mnoga retka, ali čak i bizarna oboljenja, a za većinu verovatno niste ni čuli. Samo jedno od njih je pika poremećaj, koji predstavlja nekontolisano jedenje cigle, peska, zemlje i sličnih "prljavština". Upravo sa tim poremećajem se susrela jedna trudnica iz Velike Britanije.

RODITELJI: Deca vam jedu zid, zemlju, ugalj? Evo šta vam time poručuju (VIDEO)

VIŠE NIKADA NEĆE MOĆI DA ZASPE: Brat i sestra pate od veoma bizarne bolesti (FOTO) (VIDEO)

Dženi Mejson iz Liverpula, koja je bila trudna tri meseca, osetila je snažnu potrebu da jede cigle dok je gledala emisiju o građevinskim radovima. Odmah je izašla iz kuće, sastrugala malo cigle i pojela. Ubrzo je počela sve više da jede ciglu, kao i zemlju, pesak i prljavštinu.

- Ova potreba je bila jača od želje za cigaretom - ispričala je za Daily Mail, a prenosi 24 sata.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Njen muž nije imao pojma šta se dešava. Dženi je sve skrivala jer je osećala ogromnu neprijatnost. Jela bi sve to kad je on bio na poslu ili kad zaspi.

Vremenom je sastrugala dobar deo sa devet cigli, pa je njen muž predložio da pozovu vlasnika da to popravi.

Tad mu je sve priznala. Bila je to 2012. godina i njena prva trudnoća u kojoj je nosila sina Rajlija Konora, koji danas ima tri godine.

- Nadam se da me komšije nikad nisu videle, ali možda su čuli čudne zvukove, jer je struganje cigle zvučalo poput radova na kući. Jela sam je odmah, ili ako je Stiven bio kod kuće, onda u kupatilu. I satima posle sam hrskala ciglu među zubima. Stiven je umeo da me pita šta jedem, a ja sam odgovarala "ništa" - ispričala je Dženi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Michaela Dusíková - ČIF Foto-ilustracija: Profimedia/Michaela Dusíková - ČIF

U šestom mesecu trudnoće su počeli da je bole zubi i dobila je zatvor zbog jedenja zemlje, cigle i peska. Muž joj je savetovao da poseti zubara, a kada je otišla, on joj je rekao da se javi svom lekaru. Sledeće nedelje, dijagnostikovali su joj piku, retki poremećaj ishrane, koji karakteriše želja za jedenjem neprehrambenih stvari.

- Kad sam saznala, bila sam presrećna, jer sam već mislila da sam luda - dodala je Dženi.

Osim cigle, imala je strašnu želju i za zemljom koju je kupovala u centru za vrtlarstvo. Ta zemlja joj se činila čistojim od one ispred kuće. Pesak je jela sa obližnje plaže, a kad bi osetila snažnu potrebu rekla bi mužu da ide da prošeta psa po obali.

Printskrin: Youtube/Sajamske reportaze Printskrin: Youtube/Sajamske reportaze

Njena potreba za količinom ove "hrane" zavisila je potpuno od stanja uma.

- Kad sam bila pod stresom, jela bih više. Stivenu to nikako nije išlo u glavu. Nije imalo smisla ni meni, ali istovremeno mi se činilo potpuno normalnim, jer mi je stvarno to trebalo - objasnila je.

Nakon što je saznala od čega boluje, čitala je puno natu temu i bilo joj je lakše kad je videla da nije jedina.

- Sve više sam se bojala kakav će to da ima uticaj na sina, pa sam kasnije samo žvakala i pljuvala - dodala je Dženi.

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Nadala se da će ta potreba da prestane posle porođaja, ali nastavila se. Trajala je do trećeg meseca sinovog života, a onda je postepeno prestala.

Prijatelji je, kaže, i dan danas zadirkuju.

Pika se najčešće javlja kod ljudi s poteškoćama u učenju i tokom trudnoće. Karakteriše je, obično, jedenje zemlje, cigle, peska i prljavštine. Može da izazove niz komplikacija ako pacijent jede nešto ne može da se svari ili nešto toksično. Takođe, može da rezultira preteranim unosom kalorija i padom nutritivnih vrednosti u organizmu, s obzirom da te materije ne donose ništa vredno za vaše telo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILICA

    9. maj 2016 | 12:44

    Ja kad sam bila mala znala sam da strpam šaku zemlje u usta I da je pojedem. Ali samo zemlju iz našeg vinograda u Hercegovini. Zasto, pojma nemam. Nikad mi nista nije bilo osim kad me mama jednom uhvatila....

  • Neca

    9. maj 2016 | 17:11

    Meni se jeo prasak za ves i sapun u trudnoci

  • Ezra

    9. maj 2016 | 12:35

    Nesi luda ,tupca si ti.leleeeee koje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA