STIŽE LETO, STIŽE I ZIKA: Da li Srbi treba da se plaše KOMARACA koji prenose OPAKI VIRUS?

Stručnjaci upozoravaju da, s dolaskom lepog vremena, u Evropi raste opasnost od širenja virusa Zika. Saznajte koliko su građani naše zemlje u opasnosti od zaraze, a i kolika je šansa da vas ugrize inficiran komarac u vašem omiljenom letovalištu

  • 2

Virus Zika groznice, koji uzrokuje defekte kod novorođenčadi i ređe privremenu paralizu kod odraslih, mogao bi da se proširi i u Evropi sa dolaskom lepog vremena i porastom temperature, mada je rizik da se to dogodi i dalje mali, potvdili su zdravstveni zvaničnici.

ZIKA NE POSUSTAJE: Još obolelih beba u Evropi!

OPASNOST OD ZIKA VIRUSA NA PLAŽAMA JUŽNE EVROPE: Na ovim letovalištima komarci šire bolesti, ČUVAJTE SE!

Najveći rizik postoji u oblastima sa velikim brojem komaraca, poput severoistočne obale Crnog mora, prenosi Rojters.

- Stepen rizika od širenja virusa se razlikuje od zemlje do zemlje. Pozivamo države u kojima je mogućnost širenja ovog virusa veća, da preduzmu sve neophodne mere u sprečavanju - rekla je Žužana Jakob, direktorka regionalne kancelarije SZO u Evropi.

Povećane mere opreza podrazumevaju smanjenje broja komaraca tipa “aedes” koji su prenosnici ovog virusa i osposobljavanje zdravstvenih ustanova za radnu dijagnostiku zaraženih, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Lekari SZO su upozorili da, osim mikrocefalusa i oštećenja mozga kod novorođenčadi, virus Zika je uzročnik i sindoma Žilijen Bare - retkog neurološkog sindroma koji uzrokuje privremenu paralizu kpod odraslih.

U 35 zemalja rizik širenja Zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, mahom sredozemnih, rizik je umeren. Srećom, Srbija se nalazi u grupi s manjim rizikom.

Postoje tri lokalizovana područja koja su kategorisana kao mesta sa "visokom verovatnoćom" širenja zika-virusa, a to su Madera, Crnomorska obala Gruzije i Crnomorska obala Rusije.

Foto: A. Nalbantjan, Wikipedia/Aedes aegypti Foto: A. Nalbantjan, Wikipedia/Aedes aegypti

One zemlje koje su pod "umerenim" rizikom su: Francuska, Italija, Malta, Hrvatska, Izrael, Španija, Monako, San Marino, Turska, Grčka, Švajcarska, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Gruzija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

Grupa zemalja u kojoj postoji nizak rizik od zaraze su:  Portugalija, Rusija, Azerbejdžan, Kipar, Makedonija, Belgija, Nemačka, Luksemburg, Ukrajina, Mađarska, Austrija, Srbija, Moldavija, Holandija, Velika Britanija, Danska, Švedska, Češka, Andora, Norveška, Slovačka, Lihtenštajn.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šansa da se zarazite je "veoma niska" je ako se nađete u Jermeniji, Poljskoj, Irskoj, Litvaniji, Uzbekistanu, Kazahstanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu ili Kirgistanu, dok ste potpuno bezbedni ako planirate da putujete u Finsku, Estoniju, Letoniju, Belorusiju ili na Island.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA