≫ 

DA LI DECA TREBA DA BUDU GOLA NA PLAŽI? Evo sa koliko godina treba da im obučete kupaći

Mnogi roditelji danas žive u strahu od preuzimanja odgovornosti i donošenja odluka. Zato mi pomažemo roditeljima i sada dajemo jedinstven odgovor na ovo pitanje

  • 9

Roditeljske dileme su jedne od ozbiljnijih i uvek vode ka dubokoj polemici. Pa, je tako postala aktuelna rasprava o tome da li deca treba da budu gola na plaži.

Dečije plastične igračke su izvor virusa i zaraze

Nećete da dojite dete? Onda nemojte da se čudite kad ispadne ovakvo

Čini se da je dete bilo mnogo lakše odgajati u vremenu slabijeg protoka informacija. Naši stari su se oslanjali samo na sopstveni razum, a danas se svaka odluka donosi uz konsultaciju sa lekarima i, još gore, sa drugim roditeljima preko internet foruma.

Od samog rođenja deteta prate se uputstva iz "knjiga", što ne bi bilo loše uz stalno prisustvo svesti o individualnosti svakog deteta.

Nekada je bilo potpuno normalno da se deca na plaži igraju gola, a takva su se i kupala. Međutim, od skora se to promenilo.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Današnji roditelji smatraju da deca treba da nose kupaće gaće iz higijenskih razloga, iako je ranije stanovište bilo da se upravo tako bakterije zadržavaju blizu genitalija.

Postoji i druga roditeljska bojazan, a to je pojačano prisustvo nastranosti. Oblačeći svoje dete na plaži, oni smatraju da će ga jedino tako zaštititi od neumesnih pogleda, ili od snimanja pametnim telefonom.

Sve što ovim roditeljskim brigama nedostaje je razmišljanje o potrebama njihove vlastite dece.

Psiholozi tvrde da ne osećaju sva deca u istom periodu stid, niti u isto vreme stvaraju svest o intimnoj regiji.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Vaspitna mera, u vidu preuzimanja roditeljske odgovornosti, bi bila da se dete oblači na plaži posle druge godine života, da bi napravilo razliku između privatne i javne atmosfere.

- Istina je da dete treba oblačiti na plaži posle druge godine. Ono što je ovde najbitnije je posavetovati roditelje, koji imaju stav da dete treba da hoda golo, da ne vrše pritisak i da ne primoravaju decu da se skidaju na plaži, ukoliko deca pružaju jasan otpor prema toj ideji - kaže Svetlanka Knežević, psihoterapeut.

- Najbolje bi bilo pratiti svoje dete i obući ga već prvom prilikom kada ono to zatraži - dodaje.

Ovo su saveti uz pomoć kojih ćete izbeći traumiranje deteta i kasnije posledice toga.

Pogledajte šta još možete da uradite za svoje dete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zora

    25. jul 2016 | 18:11

    NE.Plaze su pune pedofila koji se iz prikrajka izivljavaju nad vasim detetom.Godine nisu bitne jer oni napadaju i bebe kao i odrasliju decu.Plaze u Grckoj su pune gole dece i primetila sam da su to samo nasa deca.I ovde smo poslednji na listi obavestenosti.Roditelji nisu svesni opasnosti po svoju decu.

  • srdjan

    25. jul 2016 | 17:33

    ala se..te..nema dalje.ja.moje dete ne.bi obukao nema para.pa.kad ga vidim.kako.uziva da gologuzija da se ne pari pod raznim.pelenama i sl..ma dajte.samo.vi bolesne.umove jurite i njima sudite po kratkom.postupku.a tome kome je nemoralno i.nenormalno da dete gologuzija..pa nek.ide u albaniju da zivi..

  • Prosečna

    25. jul 2016 | 17:01

    Nosili su bebeće pelene za kupanje od prvog javnog kupanja! Posle pelena kupaći! Zašto? Nisam cicija da mi je kupaći za dete trošak! Posle kad sa 14 gologuza deca ne budu osećala stid i sram i imala xyz partnera/ki onda ja neko drugi kriv! Dete se vaspitava od porodilišta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA