EKRANI NISU DADILJE: Ne dozvolite svojoj deci da ih TV i kompjuteri vaspitavaju!

Ekrani i monitori razaraju vezu između roditelja i dece, ali i utiču na psihosocijalni razvoj mališana. Isključite uređaje, uključite srce, razgovor i igru

  • 1

Deca uzrasta od dve do pet godina ne bi trebalo da provode više od sat vremena pred ekranom, a bebe do 18 meseci ne bi trebalo izlagati ekranima uopšte, objavila je u svojim novim smernicama Američka akademija pedijatara. 

PREDIVNO: Pogledajte reakciju GLUVE bebe koja prvi put ČUJE svoju mamu! (VIDEO)

Pedijatri su nedavno objavili nov set pravila kada je reč o dečijoj izloženosti digitalnim medijima i ona će vas sigurno navesti da odmah isključite uređaj koji vam je u ovom trenutku najbliži.

Danas je teško odrediti koliko vremena dete zapravo provodi pred ekranom kada smo okruženi s toliko izbora. Međutim, dokazano je da izloženost male dece slikama i ekranima šteti razvoju njihovog mozga.

Deci starijoj od dve godine do sada se preporučivalo da ne provode više od dva sata na dan pred televizorom. Ali sada je drugačije. Pedijatri smatraju da bi deca uzrasta od dve do pet godina smela da provode najviše sat vremena dnevno ispred TV-a.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ŽELIM DA ODRŽIM LEKCIJU SVIM RODITELJIMA: Ne umete da vaspitate svoju decu, evo i zašto!

Ekrani ne smeju biti dadilje, upozoravaju pedijatri.

- Buka i aktivnost s ekrana ometaju dete. Čak i kad beba ne gleda direktno u ekran, ona može biti izložena preteranoj stimulaciji. Ta stimulacija joj može prouzrokovati probleme sa spavanjem i uznemiriti je. Najnegativnija stvar je što ekrani razaraju vezu između roditelja i dece - objasnila je doktorka Jolanda.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- Kada majka doji bebu, to je najvažnije vreme za zbližavanje. Što više kontakta dete ima s majkom i drugim odraslima, pogotovo kontakt očima, to će razvoj mozga biti bolji. Ako je roditeljska pažnja usmerena na telefon ili televiziju, bebama nedostaje pažnja, a ako su konstantno zanemarene zbog digitalnih medija, kod dece se to može razviti problem s ponašanjem u budućnosti - dodala je doktorka za CNN.

Roditelji bi trebalo da odvoje određeno vreme preko dana bez digitalnih medija i u potpunosti se posvetiti detetu.

Važno je i šta gledaju, pa iako se svima crtani filmovi čine kao sasvim normalna pojava, stručnjaci smatraju da to baš i nije tako.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Mala deca ne mogu razlikovati stvarne od nestvarnih likova poput starije dece. Za razliku od toga, kontakt licem u lice preko video-poziva smatraju boljom opcijom. Na taj način dete može razgovarati s bakom ili dekom, a posle može ponoviti sve što je čulo.

Roditelji moraju imati na umu da su oni najbolji uzori i da njih deca najviše imitiraju. Trebalo bi da odlože svoje mobilne telefone, zatvore laptopove i isključe televiziju ako žele da deca ne borave previše pred ekranima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • a

    21. novembar 2016 | 10:58

    A bolje je uz Tv ili kompjuter nego da slušaju šta se priča o politici,kako se svađaju..i djeca poslije postaju agresivna i ko je kriv???.....samo treba pronaći pravi program na Tv-u ili neku igricu........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA