Ovo je NAJBOLJI način da se rešite KAMENA U BUBREGU, ali i NAJOPASNIJI!

Bez obzira što je ovaj trik za većinu ljudi zastrašujući, sigurni smo da ćete ga probati

  • 6

Niko od vas sigurno nije pomislio da izbacivanje kamena iz bubrega može da bude zabavno. Ipak, vožnja rolerkosterom ili seks mogu mnogo da vam pomognu.

Mislila sam da mi je krenuo kamen u bubregu i otišla u urgentni! Ali, onda je moj ultrazvuk zapanjio i same lekare! (FOTO)

Prema studiji, koja je skoro objavljena u naučnom časopisu "The Journal of the American Osteopathic Association", vožnja roler-kosterom, "vozom smrti", umerenom brzinom, može da olakša izbacivanje sitnog kamenja iz bubrega, prenosi Net.

Dejvid Vermonger, profesor na Univerzitetu u Mičigenu, je odlučio da sprovede ovo istraživanje posle iskustva jednog pacijenta, koji je rekao da misli da mu je uzastopna vožnja u roler-kosteru pomogla pri izbacivanju tri kamena iz bubrega, koji su bili manje veličine.

Vermonger i njegov kolega Mark Mičel su poneli silikonski model bubrega, koji je sadržao urin i tri kamena, na 20 vožnji "vozom smrti". Eksperiment im je potvrdio upravo ono što je pacijent rekao. Analizirajući nalaze, zaključili su da je sedenje na zadnjem sedištu vozića, zbog vibracija, doprinelo bržem izbacivanju kamenja.

Foto:http://news.ifeng.com/ Foto:http://news.ifeng.com/

- Ovaj trik pomaže samo kod malog kamenja i nije efikasan prilikom vožnje u svim vozićima, već samo u onim koji su moderniji - kažu ovi naučnici.

Kamenje u bubregu uglavnom ne izaziva bol i za ovaj problem se najčešće sazna sasvim slučajno.

Međutim, kada znaju da je ova boljka već postojala u porodici, pacijenti češće vrše kontrolu putem rendgenskih snimkaka, da bi se videlo da li kamenje počinje da se formira.

Ako ste jedan od njih, provozajte se u voziću i možda vam pomogne. Ne možete ništa da izgubite.

Prinskrin: Youtube/SkyNewsOfficiall Prinskrin: Youtube/SkyNewsOfficiall

Evo još nekoliko stvari koje verovatno niste znali o kamenju u bubrezima.

Otarasite se kamena u bubregu za samo 10 dana! (RECEPT)

Nisu svi kamenčići u bubregu isti

Kamenčići najčešće nastaju taloženjem kalcijuma. Poremećaj metabolizma, ishrana i ugrađivanje bapasa želuca povećavaju rizik njihovog nastanka.

Postoji i struvitno kamenje, koje izaziva infekcija urinarnog trakta, za  koje je karakteristično da se brzo uvećava.

Foto: http://news.ifeng.com/ Foto: http://news.ifeng.com/

Dehidracija, giht i drugi genetski faktori su krivci za kamenje, koje se sastoji od mokraćne kiseline, a naziva se uratno kamenje.

Na kraju, tu je i  cistinsko kamenje, za čije nastajanje je krivac genetski poremećaj, pa bubrezi luče velike količine određenih aminokiselina. Takvo kamenje počinju da se stvara već u detinjstvu.

Kamenje ne izaziva bol

Nekada pacijenti misle da osećaju oštre ivice kamenja, kao i njegovo pomeranje, ali nije tako. Bol se javlja kad nastupi blokada, odnosno kad kamen krene iz bubrega i zaglavi se u uretri, kanalu kojim urin prolazi iz bubrega u bešiku.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Hrana može da izazove nastanak kamenja

Ako imate predispoziciju za nastanak kamenja u bubrezima, visok nivo oksalata u ishrani može da doprinese taloženju kalcijuma u urinu što može da izazove njihovo stvaranje. Hrana bogata oksalatima je spanać, blitva, čokolada, kafa, kikiriki puter, pivo, jabuka, cvekla, brokoli, sir, biber, kakao, mleko, bobičasto voće, grožđe, čaj, repa, jogurt, C vitamin.

Problem nastaje ako osobe uzimaju previše hrane bogate oksalatima duži vremenski period. Takva hrana je samo jedan faktor koji doprinosi nastanku kamenja.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Na nastanak kamenja u bubrezima utiče mesto vašeg stanovanja

Urolozi veruju da toplije južnije klime uzrokuju veću dehidraciju, pa se tako povećava rizik za nastajanje kamena u bubregu. Kada dehidrirate, telo ne može da luči otpadne materije, što može da doprinese stvaranju kamena. Samim tim, može da se zaključi da se ovaj problem na našim prostorima češće javlja u toku leta.

Seks pomaže pri izbacivanju kamenja

Ako baš i niste ljubitelj vozova u zabavnim parkovima, onda se bacite na seks. Prema studiji objavljenoj 2015.godine u časopisu "Urology", seksualni odnos može da ubrza izbacivanje kamena.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia/Nevit Dilmen Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia/Nevit Dilmen

Autori studije misle da je to zbog oslobađanja azot oksida, hemikalije koja doprinosi erekciji kod muškaraca, a ujedno je i relaksator mišića. Teorija je da azot oksid izaziva opuštajuću reakciju, koja omogućava uretri da se dovoljno raširi da bi kamen prošao.

Kalcijum nije neprijatelj

Stare priče koje kažu da pacijenti sa kamenom u bubregu ne bi trebalo da konzumiraju mlečne proizvode i kalcijum. U stvari, kada prestanete sa unošenjem kalcijuma, bubrezi amortizuju više oksilata. Kalcijum vam je potreban za zdrave kosti, a posebno u menopauzi. Osobama sa kamenom u bubregu urolozi savetuju dve do tri porcije mlečnih proizvoda dnevno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ipak, ne uzumajte tablete kalcijuma ako imate kamen u bubregu. Suplementi se ne apsorbuju na isti način kao kalcijum iz hrane i mogu da povećaju količinu kalcijuma u ​​urinu, pa tako povećavaju stvaranja većeg broja kamenja.

Limunada pomaže prevenciji kamena u bubregu

Redovno pijenje limunade može da pomogne u prevenciji kamena u bubregu koje je stvorila mokraćna kiselina. Limun i limeta sadrže veliku koncentraciju citrata, koji usporavaju formiranje kamenja. Mogu čak i da razgrade kamen mokraćne kiseline, čineći urin alkalnijim.

Pogledajte šta najčešće izaziva bolesti u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    8. novembar 2016 | 14:26

    A za razbijanje vecih se u Srbiji ceka dve godine. Ajte malo na tu temu.

  • Groficaofica

    9. novembar 2016 | 11:37

    U prethodnom pasosu ne preporucujete mleko i ml.proizvode kao ni vitamin C zbog oksalata,da bi na kraju texta napisali da teba da se uzimaju vece kolicine mleka i limunade( limun-vitamn C)??????

  • momazver

    9. novembar 2016 | 07:59

    Pojavio mi se pesak i sitni kamenčići u bubregu.Internista mi propisao neke tablete,a moj prijatelj ,doktor,kome sam se požalo na pecanju šta me muči,kaže svaki dan ubi najmanje jednu*krmaču* od 2 litra piva i tako 7 dana.pa idi ponovo na ultrazvuk.Odem i ono - ništa!SVE izmokrio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA