Psi mogu da otkriju RAK! Pogledajte kako kuce to rade (VIDEO)

Ovi verni kućni ljlubimci su definitivno vaši najbolji prijatelji, jer mogu i da vam spasu život

  • 1

Sve češće se polemiše o tome da li pas može da otkrije rak ili neku drugu ozbiljnu bolest. Naučnici su uspeli da dokažu da je to moguće, a evo i kako.

Pas je ZNAO da devojčica ima leukemiju! Nije hteo da se odvoji od nje, sve dok je nisu odveli u bolnicu (FOTO)

Psi nisu samo čovekovi najbolji  prijatelji, oni su i terapeuti za osobe obolele od raznih bolesti, vodiči kroz život slepim i slabovidim ljudima. Oni olakšavaju i obogaćuju život osobama sa invaliditetom i deci sa teškoćama u razvoju.

Pored toga, psi su i uspešni pomagači u otkrivanju ozbiljnih bolesti. Posebno obučeni psi imaju neverovatnu sposobnost njuha za prepoznavanje teških oboljenja kod ljudi, pa su tako u stanju da otkriju bolesti poput raka. Njihovo čulo mirisa je toliko sofisticirano da reaguju na vrlo malu koncentraciju mirisa koje upućuju na bolest.

Printskrin: YouTube/BBC Earth Printskrin: YouTube/BBC Earth

Trudnicu usred noći probudila keruša LOLA! Da je ostala da spava, ni ona ni beba ne bi ostale žive! (FOTO)

- Zahvaljujući svom senzibilnom njuhu,psi  mogu da doprinesu ubrzanju postavljanja dijagnoze i da pozitivno utiču na hiljade života. Istražujemo sposobnost pasa za otkrivanje uroloških malignih bolesti, njihovu sposobnost za otkrivanje raka dojke, a postoji veliki potencijal i za otkrivanje drugih vrsta raka, poput raka pluća i raka debelog creva - rekla je dr Kler Gest iz Velike Britanije.

Rano otkrivanje svih bolesti, a posebno karcinoma, ključno je za pozitivan ishod, a anomalije je važno otkriti pre nego što obolela pspba oseti prve simptomepiše Jutanji list.

Neke bolesti kao što je karcinom prostate, pankreasa ili jajnika nemaju gotovo nikakve vidljive simptome unutar petogodišnjeg perioda, odnosno sve do trenutka dok situacija ne postane ozbiljna, a šanse za izlečenje dosta male i stopa preživljavanja opasno niska.

- Rana dijagnoza je najefikasniji način za borbu protiv bolesti, a naša istraživanja pokazuju da psi mogu da nanjuše da li neka osoba boluje od karcinoma s većom tačnošću i mnogo ranije od sadašnjih dostupnih metoda ispitivanja - rekla je dr Gest.

Psi se koriste u terapijske i rehabilitacione svrhe u mnogim zemljama, a pogotovo kao pomoć deci pri oporavku posle većih fizičkih i psihičkih trauma.

Pogledajte kako Lusi otkriva rak prostate.

Pogledajte i kako da napravite selfi sa svojim dragim kućnim ljubimcem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mamma

    24. novembar 2016 | 21:40

    A zasto ne pisete i kako psi otkrivaju rak-da li njuse, lizu, laju, neuobicajeno ili vec? Bilo bi korisno nesto reci o tome, ovako ste nas samo zaintrigirali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA