Otkriveno zašto su ORGAZAM i MASTURBACIJA važni za žensko zdravlje

Različite su teorije o tome čemu služi i zašto je dobar ženski orgazam, ali činjenica je da osim zadovoljstva donosi još jedan veoma važan benefit za celokupnu ljudsku vrstu

  • 1

Naučnici već decenijama raspravljaju o tome zašto postoji ženski orgazam, i dok neki smatraju kako smo ga nasledile još od svojih životinjskih predaka kojima je bio potreban za ovulaciju, drugi smatraju kako su se i muški i ženski orgazam razvili zajedno iz iste strukture. A neki pak i dalje misle kako je orgazam tu kao nagrada ženama što rađaju decu...

 

Ne možete da doživite orgazam bez vibratora? Saznajte da li je s vama sve u redu

 

Ove stvari ni u snu ne smete da radite svojoj vagini

 

Nedavno sprovedena manja studija objavljena u magazinu Socioaffective Neuroscience & Psichologi podržava pak jednu potpuno novu teoriju: orgazam povećava šanse za trudnoću, tako što tera spermatozoide prema materici.

 

Istraživači sa Univerziteta College Cork imali su veoma zanimljiv i kreativan način kojim su došli do ove hipoteze. Šest ženskih ispitanica u dobi od 26 do 52 godine dobile su zadatak da masturbiraju nakon što su im ubrizgali pet mililitara supstance koja je bila dizajnirana za oponašanje sperme u njihovim vaginama.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

A sve je bilo otprilike kao bacanje novčića - ili će supstanca nastaviti da se kreće tokom masturbacije i do orgazma ili će stati. Ujedno im je u vagini bila postavljena čašica koja je skupljala tečnost, kako bi naučnici mogli da vide koliko je supstance iscurilo van, a koliko je ostalo unutra.

I rezultat je sledeći - 15,7 odsto više tečnosti zadržalo se tokom orgazma.

 

I tako su žene, kad nisu doživljavale orgazam, u proseku uspele da zadrže 3,3 od ukupnih pet mililitara tečnosti, dok su tokom orgazma uspele zadržati čak 4,1 mililitar tečnosti - što je čak 15,7 odsto više.

 

Foto-ilustracija: Profimedia, Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia, Alamy

 

- Čini se kako ženski orgazam zaista ima funkciju zadržavanja spermatozoida - napisali su autori studije. A do toga verovatno dolazi kroz pokrete karlice, pretpostavljaju, ili pak zbog otpuštanja hormona oksitocina.

 

Takođe, s obzirom na to da su žene koje su učestvovale u istraživanju tvrdile kako su "orgazam doživele prilično duboko unutra", naučnici dodaju kako bi i to moglo podržavati teoriju da orgazam ima sposobnost uticaja na apsorpciju sperme u telu.

 

Potrebna su dalja istraživanja, na većem uzorku

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Ali naučnici su takođe naglasili kako ovi rezultati još uvek nisu konačni i sto posto uverljivi upravo zato što je uzorak žena bio jako mali. A drugi problem koji se javlja jeste taj da većina žena tokom seksa ne doživljava orgazam samo vaginalnom stimulacijom, već je potrebna i stimulacija klitorisa, što na određeni način limitira mogućnost uticaja orgazma na postizanje oplodnje.

 

Ipak, orgazam sigurno ne može naškoditi ukoliko žena pokušava da ostati trudna. Zapravo, orgazam nikad ne može naškoditi.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA