≫ 

Ako preterate sa ovim zdravim namirnicama, možete da se ugojite, pa čak i umrete

Koliko su orašasti plodovi zdravi, većina ljudi zna. Međutim, ukoliko sa njima preterate, to nosi neke rizike za zdravlje

  • 0

Sigurno već znate da su orašasti plodovi neverovatno zdravi, pa se povezuju s poboljšanjem zdravlja srca, borbom protiv raka, smanjenjem rizika od pojave Alchajmerove bolesti, pa čak i gubitkom neželjenih kilograma.

RAKIJA KOJA LEČI: Orahovačom protiv bronhitisa i problema sa štitnom žlezdom (RECEPT)

Baš OVA mešavina semenki skida HOLESTEROL, topi SALO i čuva vas od bolesti

Zato orašasti plodovi i jesu ukusna grickalica koju slobodno jedete bez griže savesti. Ali koliko često to radite? Iako su poznati kao zdrava namirnica, orašasti plodovi takođe imaju (zasluženu) reputaciju kao hrana koju ne možete prestati da jedete, zbog čega se malo ko od nas drži preporučenih dnevnih količina.

Prava mera je onoliko plodova koliko može da vam stane u šaku. Ne bi trebalo da jedete više od tri oraha, osam badema, pet-šest indsijskih oraha, jedna kašičica semenki.

Prekomerno konzumiranje orašastih plodova može doneti neke zdravstvene rizike, a evo koja su tri najgora.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Brzo ćete dobiti na težini

Postoji veoma mnogo istraživanja koja govore kako vam orašasti plodovi mogu pomoći da izgubite neželjene kilograma. Međutim, treba obratiti pažnju na sledeću činjenicu - ovi rezultati vrede samo ako ih jedete u umerenim količinama. Ukoliko prekoračite preporučene dnevne količine, dogodiće se upravo suprotno i zapravo ćete dobiti na težini. Dodatan problem jeste i podatak da će se to dogoditi mnogo brže nego da ste preterivali sa nekom drugom hranom. Naime, orašasti plodovi su jako kalorični, stoga daju više energije nego ostale namirnice. Poređenja radi, oko 30 grama badema sadrži 163 kalorije, dok ista količina kuvane testenine sadrži svega 37 kalorija.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Mogu se pojaviti problemi sa varenjem

Ako se ikada osećate naduto pošto jedete orašaste plodove, niste jedini. Nadutost je česta nuspojava zahvaljujući fitatima i taninima, sastojcima zbog koji su orašasti plodovi teže svarljivi. Kao da to nije dovoljno loše, preterano unošenje masti - kojom obiluju orašasti plodovi - u kratkom vremenskom periodu može dovesti i do proliva. Kako možete sprečiti ove neprijatne posledice? Držite se preporučenih dnevnih količina ili se odlučite za opcije koje su lakše svarljive.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Postoji rizik od trovanja selenom

Opadanje kose, lomljivi nokti, neprijatan zadah, bol u mišićima i zglobovima - sve su to simptomi trovanja selenom, retkog ali vrlo ozbiljnog stanja koje se može pojaviti ako uzimate previše brazilskih oraščića (s ostalim orašastim plodovima ste sigurni). Brazilski oraščići toliko su bogati selenom da stručnjaci preporučuju da ne jedete više od pet-šest oraha dnevno, i to svega nekoliko puta nedeljno.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA