Polovina muškaraca na svetu ima ovu opasnu polnu bolest - evo kako da proverite da li ste ZARAŽENI

Mogu se pojaviti nedeljama, pa čak i mesecima nakon seksualnog odnosa...

  • 7

Ljudski papiloma virus je najčešća seksualno prenosiva bolest na svetu, a sada je jedno istraživanje otkrilo koliko je ona zaista zastupljena - skoro polovina muškaraca na svetu zaraženo je HPV virusom.

Posle seksa, ovih 5 stvari NI U LUDILU ne smete da uradite

Ako cedite bubuljice s nosa, možete da umrete! Ali stvarno!

Naučnici su nakon analiziranja 1.868 uzoraka brisa muškaraca otkrili da je 45 odsto njih bilo pozitivno na neki tip genitalne HPV infekcije.

Skoro 25 odsto ovih muškaraca imalo je barem jedan lanac HPV infekcije visokog rizika koji može da dovede do raka anusa, penisa, jezika i krajnika, ali i rak grlića materice kod žena.

U najvećem broju slučajeva, naše telo se samo očisti od ovog virsa u roku do godinu do dve dana. Međutim, u pojedinim situacijama, infekcija može da ostane u našem telu i dovede do promena u ćelijama koje mogu da rezultuju rakom.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Najbolji način da se smanji rizik od ove infekcije jeste vakcinacija, ali jako mali broj muškaraca se odlučuje na ovaj potez.

Važna stvar jeste i bezbedan seks. Iako kondomi nisu potpuna zaštita od prenošenja ovog virusa, njihovo redovno korišćenje može značajno da smanji šanse za njegovo prenošenje.

HPV virus najprisutniji je u genitalnom predelu naše kože. Ako primetite genitalne bradavice, to može biti znak infekcije.

Oni mogu biri izdignuti, ravni, roze ili boje kože. Ponekada se može pojaviti samo jedna bradavica, a ponekada više njih.

Mogu se pojaviti nedeljama, pa čak i mesecima nakon seksualnog odnosa, a zaražena osoba ponekada nije ni svesna da je zaražena i da može da prenese infekciju dalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doberman

    4. februar 2017 | 23:50

    da, ali zato 95% zena sexualno aktivnih je zarazeno, kondom nije nikakva zastita, srecom postoji vakcina za nekoliko genotipa. sve one visece bradavice pod pazuhom, ledjima... za koje mislite da su mladezi su zapravo kondilomi.

  • Auh

    5. februar 2017 | 02:27

    Nauka do jaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA