≫ 

OPASNIJE je nego što mislite! Ovih 7 znakova vam govori da unosite premalo kalorija

Kada držimo dijetu, mislimo da radimo nešto pozitivno za sebe, ali ako zbog nje imamo ove negativne simptome, istina je sasvim drugačija

  • 0

Smanjivanje količine hrane a samim tim i kalorija jeste prvi korak ka gubljenju kilograma. Ipak, nekad se može dogoditi da u tom nastojanju odemo predaleko i počnemo da unosimo premalo kalorija i da se zbog toga ne osećamo dobro i budemo konstantno umorni. Pritom, na taj način uveliko štetimo svom zdravlju ubeđeni da radimo dobru stvar.

Imala sam samo 27 kilograma, ali sam izabrala da živim: Ispovest devojke koja je pobedila anoreksiju (FOTO)

Zašto ne postoji nijedna dijeta od koje STVARNO možete da smršate?

Na osnovu ovih sedam znakova možete da prepoznate da li možda unosite premalu količinu kalorija i da bi to pod hitno trebalo da promenite.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

1. Stalno ste umorni

Kalorije su ustvari energija, a ukoliko ih ne unosimo dovoljno, nećemo imati ni dovoljno energije da normalno izdržimo dan. Zato, ako se ujutru teško budite i teško vam je da ustane iz kreveta i nikako ne možete da se naspavate, proverite šta i u kojoj količini stavljate na tanjir, jer možda je upravo u tome problem.

2. Ne možete da vežbate

Naravno, kao i da biste preživeli dan, kalorije su preko potrebne ukoliko želite da odradite čas vežbanja a da se ne umorite već nakon prvih nekoliko minuta. Ako vam se već na početku dogodi da ne možete da podignete lakši teg ili da gubite tlo pod nogama, proverite šta jedete pre i posle treninga.

Potrudite se da to bude mešavina zdravih ugljenih hidrata i proteina, koji će vam dati snagu i oporaviti mišiće i telo nakon vežbanja.

3. Ne možete da se koncentrišete

Kada jedemo premalo kalorija, misli nam često lutaju i ne možemo se koncentrisati ni na šta. Zato, ako ste svesni toga da vam onih osamdesetak kalorija koje vam ujutro pruža grčki jogurt nije dovoljno, ubacite u njega malo ovsenih pahuljica, orašastih plodova i voća.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

4. Stalno ste gladni

Ako ste neprestano gladni i zbog toga gubite živce, to je vrlo jasan znak da ne jedete dovoljno i ne unosite dovoljno kalorija. Obavezno u ishranu dodajte više vitamina i zdravih ugljenih hidrata i nemojte patiti bez veze, jer time ne radite za sebe apsolutno ništa dobro, već upravo suprotno.

5. Menstrualni ciklus vam je poremećen

Kada u telo ne unosite dovoljno kalorija, nivo hormona se naglo menja i dolazi do njihovog poremećaja, što onda negativno utiče i na vaš menstrualni ciklus. Ako primetite da vam menstruacija kasni neobično dugo ili vam pak stiže prerano, pokušajte da unesete neke pozitivnije promene u ishranu.

6. Brojka na vagi se ne menja

Iako možda mislimo kako ćemo lakše smršati ukoliko jedemo manje, to zapravo nije tako, jer ako se izgladnjujemo, samo smo užasno iscrpljeni, a broj kilograma baš se i ne menja.

A ako i dođe do promene, ona zapravo nije pozitivna, jer se naše iscrpljeno telo najviše hrani našim mišićima, dok nam ostaje mast koje se ne uspevamo rešiti, što nikako nije zdravo. Stoga, balansirana ishrana, dovoljan broj kalorija i redovno vežbanje - neka vam to bude recept za uspeh.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

7. Jednostavno ne možete da izdržite

Ako ne možete izdržati svoj strogi režim ishrane, možda stvar nije u tome da nemate dovoljno jaku volju, već da vaš organizam jednostavno nije dovoljno snažan da izdrži napor koji ste mu zadali.

Zato je savet da promenite navike nabolje, nemojte se plašiti hrane (one zdrave i nutritivno vredne) i krećite se. Rezultati će doći, a vaše telo će vam, kao i zdravlje, biti neizmerno zahvalni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA