≫ 

Želite da smršate? Samo pomirišite ove namirnice i kilogrami će početi da se tope!

Naše čulo mirisa je čudo, a čudo je i kako razni mirisi utiču na nas.

  • 1

Nema sumnje u to koliko moćnu ulogu može imati miris u podsticanju žudnji. I sami znate kako se osećate kada osetite miris sveže pečene pite od jabuka ili domaćeg hleba iz rerne. A nauka donosi još jednu iznenađujuće dobru vest koja se odnosi na naš njuh: mirisanje određenih namirnica mogu vam pomoći da smršate jer vam pružaju osećaj sitosti.

ISEKLA JE LIMUN NA 4 DELA i stavila pored kreveta, kad shvatite zašto, i vi ćete to sigurno uraditi

Rešite se pušenja U SNU!

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nova studija nemačkog istraživačkog centra za hemiju hrane utvrdila je da čak i samo mirisanje čistog devičanskog maslinovog ulja može izazvati veći osećaj sitosti. Takođe, otkrili su da, kada se aromatični ekstrakt doda jogurtu, učesnici su uzimali manje hrane i imali bolji metabolizam šećera u krvi u odnosu na one koji su pili jogurt bez dodatih ekstrakata. Kod njih je takođe zabeleženo znatno povećanje nivoa serotonina, hormona povezanog sa sitošću. I to je sjajna vest za ljubitelje maslinovog ulja jer je ova moćna supstanca puna zdravih masti koje pomažu razgradnju masti na stomaku.

Beli luk

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prema studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu "Flavour", jake arome vas teraju da uzimate manje zalogaje hrane. Opredelite se za začinjenu hranu jakih ukusa, kao što su čili ili crni luk ili jednostavoj supi dodajte prstohvat ljute tucane paprike.

Zelene jabuke i banane

Foto: derwinmch via Foter.com / CC BY-NC-SA Foto: derwinmch via Foter.com / CC BY-NC-SA

Studija o uticaju mirisa i ukusa pokazala je da su gojazni ljudi koji su mirisali banane ili zelenu jabuku kada su bili gladni izgubili više kilograma od onih koji nisu. Smatra se da mirisanje neutralnih slatkih mirisa može da suzbije apetit, pa ako pri ruci nemate bananu ili zelenu jabuku, pokušajte da njuškate vanilu ili pepermint.

Komorač

BLOG salata-komorac

Ovu hrskavu, osvežavajuću biljku sa primesama arome sladića Italijani već dugo koriste kao sredstvo za čišćenje nepca između dva jela, ali prema nalazima Institutu za aromaterapiju sa Zapadne obale, ona je takođe dobra i za suzbijanje apetita. Kada vas napadne žudnja za hranom, otkinite jednu ili dve stabljike koja podseća na celer i popijte čašu hladne vode.

Grejpfrut

Foto-ilustracija: Foter/trekkyandy Foto-ilustracija: Foter/trekkyandy

Ovaj citrus bogat vitaminom C i likopenom preporučuje se u mnogim dijetama, ali može pojačati mršavljenje ako ga mirišete nekoliko sekundi pre nego što počnete da je jedete. Istraživači sa Univerziteta Osaka u Japanu otkrili su da je izlaganje pacova mirisu ulja grejpfruta u 15-minutnim intervalima pomoglo da smanje apetit i težinu. Istraživači veruju da to ima veze sa tim kako miris dolazi u interakciju sa enzimima jetre.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA