≫ 

Dodajte sodu bikarbonu kada kuvate jaja - i rešićete jedan od najvećih problema u kuhinji

Da li vas nervira kada skuvate jaje, a onda sa ljuskom bacite i pola belanceta? E imamo rešenje za to!

  • 14

Za svaki problem postoji rešenje - rekli bi mnogi. I zaista je tako, bar kada je reč o kuvanim jajima. A ovde je reč o fantastičnom triku koji će vam olakšati život.

Pre nego što pojedete JAJE dobro se zagledajte u ŽUMANCE. Ono će vam reći da li je jaje zdravo ili ne (FOTO)

Kad budete videli kako LUDI RUS ljušti jaja, više se nikad nećete vratiti na stari metod (VIDEO)

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između sedam i deset dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oljuštiti.

Sigurno ste primetili kako neka jaja oljuštite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, zadaju vam toliko muke da vam presedne jelo.

Da biste izbegli neprijatna iznenađenja, dok se jaja kuvaju - u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone.

PrintSkrin: YouTube/czechcookbook PrintSkrin: YouTube/czechcookbook

Starija jaja su više alkalna i dolazi do problema sa uklanjanjem ljuske, a soda bikarbona to neutrališe. Ona će povećati baznost i kasnije ćete ih ljuštiti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

1. Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo sveža. Ukoliko potonu, ali stoje uspravno - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.

2. Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete da uradite na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

3. Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije je da ih stavite u hladnu vodu i tek tada počnete da ih kuvate. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

4. Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancetom unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vreme. U zavisnosti od veličine jaja, trebaće vam oko tri minuta. Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanceta biti zelenkaste boje, a belance će biti gumenastije.

5. Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže lakšem guljenju kasnije.

6. Ako želite da dobijeete kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte pre kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatnim jajetom" jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše Food Hacks Daily.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA