SENZACIJA: Rastvor koji omogućava pacijentu da živi bez disanja

Rastvor koji će omogućiti preživljavanje milionima pacijenata koji svake godine preminu od posledica moždanih oštećenja posle gušenja, prestanka rada pluća...

  • 1

Tim naučnika iz Dečije bolnice u Bostonu izumeo je revolucionarnu supstancu koja, kada se u telo unese intravenozno, omogućava pacijentu da preživi i bez disanja. Radi se o jednom od najneverovatnijih medicinskih napredaka u protekloj deceniji, koji bi mogao da spase milione života svake godine.

Supstanca se sastoji od mikroskopskih balončića kiseonika zarobljenih u molekule lipida, prirodnih molekula koje služe kao rezerve energije ili su građevna komponenata ćelijskih zidova. Lipidi mogu biti voskovi, neki vitamini, gliceridi, fosfolipidi, ili, kao u ovom slučaju - masti. Masne čestice sa kiseonikom velike su dva do četiri mikrometra, i raspršene su u rastvoru koji vrlo lako mogu da koriste i prenose i radnici hitne pomoći ili osoblje intenzivne nege.

Rastvor je već prošao uspešno testiranje na životinjama kojima je prestajao rad pluća. Nakon unošenja rastvora u organizam, krv bi vrlo brzo postala i do tri puta više zasićena kiseonikom nego prilikom normalne funkcije disanja, što doktorima daje dragocene minute prilikom spasavanja pacijenata.

Prethodni pokušaji sličnih rešenja u prošlosti su uvek završavali neuspehom, jer bi mehurići kiseonika u krvotoku prouzrokovali emboliju.

Kako objašnjava Dr Džon Kir, sa odeljenja kardiologije Dečije bolnice u Bostonu, taj problem su rešili tako što su koristili male čestice koje se mogu deformisati, koje znatno povećavaju površinu dostupnu za izmenu vazduha i mogu se progurati u kapilare gde bi se obični mehurići vazduha zaglavili.

Kir je prvi put dobio ideju za rastvor tako što je lečio devojčicu 2006. godine kojoj su pluća zatajila zbog upale pluća. Pretrpela je teška oštećenja mozga pre nego što je tim lekara stigao da je spoji na mašinu srce-pluća. Ubrzo posle, Kir je okupio tim hemijskih inženjera, fizičara čestica i lekara koji su u manje od pet godina pronašli čudotvorno rešenje.

Ljudski mozak bez kiseonika može da izdrži samo šest do devet minuta, što je često premalo da bi se stiglo da se pacijent spoji na respirator, pogotovo u hitnim slučajevima.

(Telegraf.rs/ Izvor: Jutarnji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Svetlana

    29. jun 2012 | 09:12

    Svaka cast! Kamo srece da vise vesti citamo o ovakvim ljudima i njihovim poduhvatima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA