MIGRENA ILI SMRTONOSNA BOLEST? Ove simptome glavobolje NE SMETE da ignorišete

Prošlog meseca 42-godišnja Li Brodvej preminula je iznenada nakon što se nekoliko puta suprugu požalila na migrene. Ona je zapravo imala aneurizmu ili izliv krvi u mozak

  • 12

Li je kao mlada često imala napade migrene i znala je da je ovaj put bilo nešto drugo, nešto mnogo ozbiljnije. Dva dana kasnije preminula je od posledica moždane aneurizme.

Ukoliko ste PUŠAČ ili imate VISOK KRVNI PRITISAK obratite pažnju ovu vrstu bola

4 uznemirujuća simptoma glavobolje zbog kojih je potrebno hitno da se javite lekaru

Evo kako da se rešite GLAVOBOLJE za 5 minuta bez LEKOVA

Upravo zbog toga bitno je da razlikujte migrenu od bola, koja nastaje usled aneurizme.

Žestoka, zaslepljujuća  i iznenadna, nedefinisana bol koja se s vremenom pogoršava, a prethodno je niste osetili, objašnjava simtome aneurizme doktor Rina Hauard, profesor neurohirurgije sa Univerziteta Njujork.

- Pacijent može osetiti mučninu, povraćanje, kočenje vrata i promene svesti, od blage pospanosti pa sve do kome. Budući da pucanje aneurizme mozga može dovesti do smrti u čak 40 odsto slučajeva, ključna je hitna reakcija kako obolelih, tako i lekara - upozorila je Hauard.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Aneurizme predstavljaju proširenje krvnog suda, koje nastaje kao posledica “slabljenja” zida krvnog suda usled pojačanog udara krvne struje u deo arterijskog zida.

Može biti nerupturirana (“nepuknuta”) i onda je praćena glavoboljom, dok u slučaja pucanja dovodi do krvarenja unutar lobanje, koje može imati fatalne posledice.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako redovno imate migrene, pokušajte nekako da se izborite s njom, bilo da su to lekovi ili mirovanje i odmaranje očiju. Ako ove metode ne pomognu, posetite doktora.

Ne zna se tačno zašto dolazi do aneurizme, ali poznato je da je nasledna i povezana sa pušenjem i visokim krvnim pritiskom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milagro

    5. maj 2017 | 12:11

    Ja imam ogromne bolove, ni lekovi vise ne pomazu. Pomagaj doktore

  • Tina

    5. maj 2017 | 13:43

    Ja ima migrene od svoje 15godine.Nazalost nista ne pomaze.18godina se borim sa tim, to kad boli onda boli. Migrene nisam imala jedino tokom trudnoce

  • plavi safir

    5. maj 2017 | 12:20

    Ne pusim, pritisak od skoro malo povecan ali migrene imam od svoje 13. godine. Jedno vreme su bile redje ali u zadnje opet vrlo cesto, sa pogorsanjem vida. Jos bi mi samo ovo falilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA