Odrasli muškarci OTKRIVAJU kada su poslednji put PLAKALI - i zašto!

Vekovima postoji primitivni stereotip da nije muški plakati i da je to sramota za muškarca. Šta vi mislite o muškim suzama?

  • 0

Muškarci bi, kao i žene, trebalo da povremeno olakšaju dušu i puste suzu.  Ipak, mali je broj onih koji su sigurni u sebe, vešto barataju emocijama i kojima nije problem da puste suzu pred devojkom kojoj beskrajno veruju, ako naravno za tim ima potrebe.

Razbijen mit: Žene godišnje plaču do 64 puta, a muškarci...

Suze mogu da otkriju da li imate rak! (FOTO) (VIDEO)

SUZE SU OK: Muškarci koji plaču imaju više samopouzdanja

- Naše društvo plakanje vidi kao slabost, ali to je normalna ljudska reakcija na tugu i gubitak drage osobe. Ignorisanjem suza muškarci stvaraju psihološku distancu i mogućnost uspostavljanja intimnijeg odnose. Mi smo društvena bića, želimo da budemo u kontaktu sa drugma - rekao je psihoterapeut Mark Hed.

Veruje se da mantalna snaga nikada nije bila više dovođenja u pitanje nego što je to slučaj danas. Razlog za to su svakodnevni stres, depresija i anksioznost. Istraživanje sporvedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je povećan broj samoubistava među muškarcima između 30 i 44 godine.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Razlozi za samoubistva su različiti. Najčešće do njih dolazi zbog ekonomske situacije i društvenih faktora, kao što su nesigurnost na poslu, stvaranje porodice, otuđenje, izolacija. Jedan od problema je urođeno mišljenje da muškraci moraju da budu hrabri i brinu se o prodici. Upravo zbog toga. dečaci se od malena uče da ne plaču, smatraju stručnjaci.

Ovo je priča o pet pravih muškaraca i njihovim razlozima zbog kojih su poslednji put plakali.

1. Čovek (41) iz Somerseta

Pustiti suzu ponekad može da bude dobro, jer na taj način oslobađate svoje emocije. Možete osetiti olakšanje, ako se dobro isplačete i nikada nisam imao problem da pred drugim pokažem šta osećam.

Posednji put plakao sam na svadbi jednog dobrog prijatelja. Kum je držao govor i u jednom trenutku je spomenuo oca, koji je preminuo od raka godinu dana ranije. Bilo mi je teško dok je pričao o tome. Nikada nisam smatrao plakanje kao slabost, već važan deo našeg ponašanja kada se dešavaju srećne ili tužne stvari.

2. Momak (25) iz Virala

Ne pamtim kada sam se poslednji put pošteno isplakao. Bilo je to pre tri godine kada sam saznao da mi je preminuo drug sa fakulteta. Nisam mogao da pričam, ali kada mi je mama prišla i pitala šta se dešava, nisam izdržao, briznuo sam u plač. Posle toga sam se osećao bolje, ne samo zbog suza, već i činjenice da sam razgovarao sa nekim. Mislim da je važno da muškarac prizna ako se nekada ne oseća dobro.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

3. Momak (26) iz Londona

Ne plačem često, iako zna da mi suzi oko kada gledam neki tužan film. Poslednji put zaplakao sam za Božić. Bio sam poprilično pijan, a sve se dogodilo oko ponoći dok sam razgovarao sa rođakom zbog jedne ozbiljne i tužne situacije u familiji.

4. Momak (24) iz Eseksa

Poslednji put plakao sam pre nekoliko meseci. Gledao sam sa nećakom od sedam godina Diznijev film Moana. Njoj nije bilo ništa, ali ja sam zato ja na kraju filma bio u ludilu.

Kada me je pitala zbog čega plačem, nisam znao šta da kažem. Mislim da ne bi razumela zbog čega sam pokazao emocije za nešto što nije stvarno, ali uvek su me te neke izmišljene stvari terale da plačem.

Foto: Guliver/Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images Foto: Guliver/Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

5. Momak (35) iz Njukasla

Nemam ništa protiv plakanja, ipak, to je nešto što ne radim pred drugim osobama. Ako mi se plače dok gledam film, onda ću najverovatnije napraviti neku šalu i zasmejati sebe i druge, umesto plakanja.

Poslednji put kada sam uhvatio sebe da plačem, bilo je pre više od godinu dana. Pas mi je bio bolestan i mislio sam da će uginuti. Bilo je očajno videti ga u tako teškom stanju i podsetilo me je na period kad sam izgubio prethodnog ljubimca. Najgore od svega što nismo znali šta mu se dešava. Osećao sam se bespomoćno. Na svu sreću, sada je dobro.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA