Posmatrali su 50 očeva i otkrili opasnu stvar koju rade svojim sinovima - a toga uopšte nisu svesni

Razlika u načinu na koji se očevi odnose prema sinovima i ćerkama može da dugoročan uticaj na njihovu ličnost

  • 1

Svi smo čuli za izraz "tatina devojčica", međutim, da li u ovoj frazi ima istine? Ili je u pitanju nešto što roditelji sami konstruišu u svojim glavama? Da li očevi zaista imaju drugačiji odnos prema ćerkama nego prema sinovima?

8 NEPROCENJIVIH stvari koje svaki otac MORA da nauči svog sina

OSTAĆETE BEZ TEKSTA: POGLEDAJTE kako isti dan izgleda iz očiju majke i ćerke (VIDEO)

Čini se da - da, i to može da ima dugoročan uticaj na sinove - koji nije uvek pozitivan.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Bihejvioralna nauka posmatralo je kako očevi tretiraju ćerke i sinove, ali za razliku od ostalih studija, ova je posmatrala funkcionisanje mozga očeva na oba pola i da li se ono razlikuje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Od pedeset učesnika, očeva dečaka i devojčica, većina njih je posvećivala više pažnje ćerkama i sa njima razgovarala o emocijama i njihovom telu.

Pritom, skeniranjem mozgova očeva, otkriveno je da se oni potpuno raspilave kada vide svoje devjčice sa srećnim izrazom lica.

Ali ovo nije bilo veliko iznenađenje, ono je usledilo kada je otkriveno da očevi dečaka imaju snažniju reakciju kada oni imaju neutralan izraz lica. Ovo ukazuje na to da očevi više vole emotivnu dvosmislenost i stoicizam kada su dečaci u pitanju - hteli to da priznaju ili ne.

Ovo može da objasni i postojanje stereotipnih (i opasnih) izraza kao što je "budi muško" koje očevi izgovaraju kada dečaci pokažu neku emociju.

Brojna istraživanja pokazala su da su emotivna ograničenja povezana sa većim rizikom od depresije, bračnim nezadovoljstvom i brojnim drugim mentalnim poremećajima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Idk

    30. maj 2017 | 17:39

    Meni nije normalno da roditelj vise voli jedno dete od drugog...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA