OPASNO PO ZDRAVLJE: Evo zašto morate da tinejdžerima uzmete mobilni telefon pred spavanje

Ne dajte naslednicima da kasno uveče koriste mobilne telefone, jer to može negativno da se odrazi na njihovo mentalno zdravlje, pokazalo je istraživenje sprovedeno u Australiji

  • 0

Upotreba mobilnog telefona u večernjim satima direktno je povezana sa slabim kvalitetom sna, što automatski može da se odrazi na mentalno zdravlje i manjak samopouzdanja kod adolescenata.

S MOBILNIM IDU I NA SPAVANJE: Znate li koliko osnovci dnevno telefoniraju?

Roditelji, ne puštajte decu da spavaju s mobilnim! Evo i zašto

Preterano korišećenje mobilnog telefona postaje problem kada ugrožava vreme neophodno za spavanje, što je veoma bitan detalj u životu svakog tinejdžera, navodi se u istraživanju, koje je sprovedeno na 1.100 učenika iz 29 škola u Australiji uzrasta od osam do 11 godina. Ispitanici su morali da odgovore na pitanje u koje doba noći su dobili poruke, razgovarali ili surfovali po internetu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Rezultati su pokazali da više od 85 odsto osmogodišnjaka poseduje mobilni telefon, dok samo trećina učenika nikada nije poslala poruku ili primala telefonske pozive kada se ugase svetla. Studija je ponovljena tri godine kasnije kada je utvrđeno da 93 odsto tih istih mališana ima mobilni telefon i samo 22 odsto ga ne koristi kasno uveče.

- Otkrili smo da tinejdžeri koji su u početku imali relativno zdrave navike kada je upotreba telefona u pitanju, imaju tendenciju da nekoliko godina kasnije promene ponašanje. To znači da je tinejdžere neophodno pratiti i kontrolisati i u periodu adolescencije - rekla je koautor studije Ketrin Modecki.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ovaj podatak inspirisao je jednu mamu iz SAD da isproba eksperiment i svom 13-godišnjem sinu na godinu dana zabrani korišćenje mobilnog telfona. Efekti su bili pozitivni -tinejdžer je bio mnogo komunikativniji, zadovoljniji, bilo mu je potrebno upola manje vremena da se spremi za školu i počeo je da pomaže oko kućnih poslova.

- Postoje brojne prednosti mobilnog telefona, ali ovi rezultati ukazuju da roditelji moraju da se aktiviraju i obrate pažnju kako bi mladi imali dobar san tokom perioda odrastanja - dodala je Modecki.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA