NISU BAŠ UVEK ZDRAVE: Pet namirnica koje nikako ne idu uz vežbanje

Svi znamo da redovna fizička aktivnost ide ruku pod ruku sa pravilnim načinom ishrane. Međutim, trebalo bi da znate da neke poslastice, inače veoma dobre za vaš organizam, nikako nije dobro jesti pred odlazak u teretanu

  • 0

Semenke lana

 

 

Iako su odličan saveznik u mršavljenju, semenke lana pune su vlakana koja mogu izazvati gasove i nadutost, što vas i te kako može ometati tokom vežbanja. Zato, dva sata pre i posle teretane izbegavajte vlakna. Osim semenki lana, ne bi trebalo da jedete ni mekinje, ni hleb bogat vlaknima. Pre fizičke aktivnosti slobodno pojedite kombinaciju belančevina i ugljenih hidrata, koji će vas napuniti energijom.

Humus

 

 

Gusti bliskoistočni umak od pasiranih leblebija mnogi obožavaju. Ipak, ovu egzotičnu poslasticu nije preporučljivo konzumirati pre vežbanja. I druga hrana koja se bazira na zrnevlju puna je nesvarljivih sastojaka koji mogu uzrokovati neprijatne gasove i nadutost.

Zelene banane

 

 

Banane predstavljaju odličan izbor pred trening, ali samo ako su potpuno zrele! Izaberite bananu koja nema nimalo zelenog na kori i peteljci, a najzrelija, i samim tim najbolja, jeste ona koja ima smeđe tačkice. U tom stadijumu sazrevanja šećer iz banane se najlakše apsorbuje, dok je zelene teže svariti pošto se skrob još uvek nije pretvorio u šećer. Nezrelo voće bi  uopšteno trebalo izbegavati pre bilo kakve sportske aktivnosti jer izaziva nadutost.

Začinjena hrana

 

 

Izuzetno začinjena hrana potpomaže sagorevanje kalorija, ali neće vam pomoći ukoliko je konzumirate dva sata pre vežbanja. Obroci iz meksičkog ili kineskog restorana mogu da izazovu gorušicu, koja će vam veoma smetati prilikom fizičke aktivnosti.

Tvrdo kuvana jaja

 

 

Sjajan su izvor nemasnih belančevina, ali ne sadrže ugljene hidrate koji telo snabdevaju energijom. Osim toga, njihovi proteini dugo ostaju u želucu i treba im dosta vremena da se razgrade, što vas može usporiti za vreme vežbanja i učiniti da se osećate lenjo i tromo.

 

(Zadovoljna.hr)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA