BEBE BEZ FATALNIH GENA: Kontroverzni tretman oplodnje s tri roditelja

U Britaniji od danas počinje javna rasprava o tome da li porodicama koje ne žele da se na njihovo dete prenese neizlečiva nasledna bolest treba omogućiti etički upitan “tretman oplodnje sa tri roditelja”

  • 0

Tretmanom, koji predstavlja poseban vid veštačke oplodnje (IVF) i trenutno je u fazi istraživanja samo u američkim i britanskim laboratorijama, u ženu bi se prvi put usađivao genetski modifikovani embrion. Na ovaj način, začeto dete imalo bi gene majke, oca i ženskog davaoca.

 

Ovim postupkom sprečilo bi se prenošenje na novu generaciju takozvanih "mitohondrijalnih bolesti" - neizlečivih naslednih stanja koja se prenose majčinom linijom, a pogađaju otprilike jedno od 6.500 novorođenčadi širom sveta. Intervencijom bi se zamenjivale neodgovarajuće mitohondrije, tako da dete ne bi od majke nasledilo fatalne poremećaje srca, jetre ili mozga, slepilo ili mišićnu slabost.

 

Britanska vlada je naložila domaćoj Upravi za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) da povodom ovog važnog pitanja, koje ima i emotivnu komponentu, izmeri "puls javnosti".  Predsednica Uprave Lajza Džardin istakla je da želi da čuje mišljenje o ovom problemu od ljudi iz svih sfera društva, najrazličitijeg porekla i obrazovanja.

 

- Postoji potreba da se postigne ravnoteža između želje da se pomogne porodicama da imaju zdravo potomstvo i mogućeg uticaja na samu decu i širu društvenu zajednicu – izjavila je ona.

 

 

Od učesnika u raspravi očekuje se da razmotre i sledeća pitanja: Kako bi se moglo osećati dete dobijeno ovom tehnikom? Da li bi njegov integritet bio ugrožen? Da li mu treba reći kako je začeto? Kakva bi trebalo da budu prava žene davaoca? Ko bi trebalo da odlučuje o tome kome će ovaj tretman biti dostupan?

 

Trenutno se istražuje više tehnika IVF tretmana sa tri roditelja. Jedna podrazumeva zamenu DNK između dve oplođene jajne ćelije, a druga zamenu DNK jajnih ćelija majke i žene davaoca pre oplodnje.

 

Kritičari tehnike ističu da je ona možda prvi korak ka stvaranju "dizajniranih beba", čije bi neke osobine bile modifikovane prema želji njihovih kreatora.  Javna rasprava o ovom pitanju bi trebalo da potraje do kraja tekuće godine.

 

(Tanjug)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA