Najbolji prijatelji su skloni osećaju krivice

Oni koji su samokritični i skloniji osećaju krivice bolji su prijatelji, pouzdaniji, pravedniji i izbegavaju konflikte

  • 0

Da li mislite da ste vi uvek krivi? Nema veze, to znači da ste bolji i lojalniji prijatelj.

Ako vam treba dobar i lojalan prijatelj, potražite nekog ko je sklon osećaju krivice. Oni koji imaju više osećaja za sram i grižu savesti u proseku su najbolji prijatelji, pokazuje poslednje istraživanje.

Autori su napravili upitnik u kome su testirali šta bi ispitanici preduzeli u različitim slučajevima, a zatim merili stepen njihovog osećaja srama ili krivice. Utvrdili su da su oni koji su kritičniji prema sebi mnogo pouzdaniji i brižniji prijatelji. Oni su, takođe, saosećajniji, sa više razumevanja za tuđe stavove i različite poglede, i trude se da razumeju posledice svojih postupaka.

Prema rezultatima istraživanja Univerziteta Carnegie Mellon, biti sklon krivci nije isto što i osećati se krivim nakon što se učini nešto loše. Oni koji su skloni krivici imaju negativne osećaje prema sebi i pre nego što učine nešto loše. Tome su više sklone žene nego muškarci, stariji više nego mlađi.

Premda se odgovori značajno razlikuju u različitim grupama ispitanika, istraživači procenjuju da između 30 i 40 odsto odraslih ima slab osećaj vlastite krivice.

Spajajući nekoliko povezanih studija, naučnici su utvrdili da ljudi skloni osećaju krivice ređe rade neetične poslovne poteze, kao što su laganje ili prevara za vlastitu dobit.

Oni su, takođe, manje skloni remećenju atmosfere na poslu i retko su grubi prema saradnicima i klijentima.

- Merenje sklonosti osećaju krivice može biti delotvoran alat u predviđanju koji pojedinci naginju neetičkom ponašanju na radnom mestu i izvan njega - komentariše Taya Cohen, koautor studije.

(Telegraf.rs / Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA