Korisni trikovi za odbranu od krpelja i komaraca

Da vam prvomajski uranak ne bi preseo, ne zaboravite da se obezbedite nekim sredstvom protiv najezdi insekata kojih će svakako biti u prirodi, bilo da ste u šumi, na plaži ili u vikendici

  • 0

Svakog prvog maja horde ljudi zapute se ka obližnjim šumovitim izletištima kako bi, kako i dolikuje, uz roštilj i veselu atmosferu proslavili Praznik rada. Međutim, mnogi zaborave da prirodu nastanjuju horde kojekakvih insekata koji samo čekaju trenutak da nas izbodu i pokvare nam provod.

Zato vam donosimo nekoliko rešenja kako da se odbranite od komaraca, krpelja i drugih napasnika.

Komercijalna sredstva

Iako su veoma dobri, kvalitetni repelenti u prodavnicama znaju da budu skupi i cene im se kreću od 500 do 800 dinara. Nažalost, oni koji nude najjaču zaštitu, najčešće nisu pogodni za osetljivu kožu vaših mališana, pa je zato neophodno nabaviti dve verzije, jednu za odrasle, a drugu za decu. Takođe, postoji opcija da upalite spiralu, ali ona ne deluje na krpelje.

Dim

Poznato je da komarci i drugi leteći insekti ne mogu da podnesu miris paljevine, niti toplotu vatre, iako ih njena svetlost mami. Zato, čak i kad završite s pečenjem mesa ili kuvanjem u kotliću, održavajte laganu vatru, taman da bude toliko dima koji će oterati neželjene napasnike.

Rakija

Ukoliko vam ne smeta opojni miris prave domaće ljute rakijice, istrljajte njome nezaštićene delove tela. Zasigurno će oterati komarce i krpelje, ali ako ste singl i sve potencijalne udvarače ili zgodne dame koji se zateknu u vašoj blizini.

Začinske biljke

Sigurno već znate da je bosiljak odličan protiv komaraca, a isto tako i nana, lavanda i ruzmarin svojim mirisom mogu da oteraju sve dosadne insekte. Ako nemate mogućnost da nabavite sveže biljke, predlažemo vam da napunite male vrećice mešavinom sušenog bilja i podelite svakom od članova vaše porodice po jedan.

Eterična ulja

Eterična ulja nevena ili geranijuma eukaliptusa odlična su sredstva protiv večernje najezde komaraca. Dovoljno je da nekoliko kapi nekog od ovih ulja nakapate u posudu sa vrelom vodom, ostavite da isparava i moći ćete mirno da se družite do kasno u noć. Ulje eukaliptusa je ono koje možete naneti na kožu, dovoljna je po jedna kap na pregibe ruku i komarci će bežati od vas.

Limun

Nacedite jedan limun u litar vode i eto vam mirisa od koga komarci beže. Drugi način je da odmah nakon tuširanja polovinom limuna istrljate otkrivene delove tela, komarci vas neće ujedati, a vi ćete prijatno mirisati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA