TUGA: Turkinja sa transplantiranom matericom izgubila bebu

Prva žena na svetu kojoj je izvršena uspešna transplantacija materice sa mrtve donorke, a potom je veštačkom oplodnjom in vitro (IVF) uspela da zatrudni, morala je da prekine trudnoću, jer je srce embriona prestalo da kuca, objavila je danas Univerzitetska bolnica Akdeniz u Antaliji.

  • 0

Dvadesetdvogodišnjoj Derji Sert, koja je rođena bez materice, ovaj organ transplantiran je avgusta prošle godine, a u aprilu je objavljeno da je IVF metodom uspela da ostane u drugom stanju. Nažalost, pregled nakon osam nedelja trudnoće je, pokazao da je srce embriona prestalo da kuca pa je trudnoća okončana.

U saopštenju bolnice ističe se da se pacijentkinja dobro oseća i da će pokušaji da ponovo zatrudni biti nastavljeni u odgovarajućim uslovima kada ona na to bude spremna.

Jedna od 5.000 žena u svetu rodi se bez materice, a hiljadama drugih se ovaj organ odstranjuje zbog raka ili neke druge bolesti, zbog čega ne mogu da zatrudne.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA