NOVA NADA ZA PLODNOST: Presađivanje materice s majke na ćerku

Dve žene iz Švedske dobile su nove materice prošlog vikenda zahvaljujući prvom presađivanju materice sa majke na kćerku. Ove dve dame će za godinu dana moći da ostanu u drugom stanju i osete čari majčinstva

  • 0

Presađivanje materice je potpuno nova procedura, a prvi takav zahvat je urađen 2011. godine u Turskoj. Međutim, švedski stručnjaci prvi su uradili transplantaciju u kojoj je majka donor svojoj ćerki.

 

- Jedna od žena kojima je izvršeno presađivanje ranije morala je da odstrani matericu zbog raka grlića, a druga je rođena bez ovog organa. Obe žene su u tridesetim godinama – rečeno je u izveštaju Univerziteta u Geteborgu i Univerzitetske bolnice Salgrenska.

 

- U zahvatima je učestvovalo više od deset hirurga. Obe operacije su izvršene bez komplikacija. Žene su malo umorne, ali se osećaju dobro. Majke, koje su im donirale materice, već hodaju i moći će da idu kući za nekoliko dana – kazao je Mats Branstroem, profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Geteborgu.

 

 

Branstroem je napomenuo da će žene kojima je presađena materica morati da sačekaju barem godinu dana pre nego što bude moguće da se uradi vanmaterična oplodnja njihovih jajnih ćelija, a zatim i embrion presadi u novu matericu.

 

Istraživački tim, koji se sastoji od 20 naučnika, na čijem čelu je bio Braennstroem, radi na ovom projektu od 1999. godine.

 

(kliX.ba; Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA