TENOREKSIJA: Devojke sve zavisnije od solarijuma

Verovali ili ne, postoje devojke, ali i mladići, koji su do te mere opsednuti preplanulim tenom, da čak ni uznapredovali rak kože neće da ih spreči da odlaze u solarijum

  • 2

Solarijumske zavisnike ni dijagnoza raka ne uspeva da uplaši. Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da svaka sedma osoba kojoj je dijagnostikovan rak kože i dalje nastavlja da posećuje salone za veštačko sunčanje.

S obzirom na to da veštačko potamnjivanje predstavlja opštepoznati faktor rizika za oboljevanje od malignog melanoma, smrtonosnog raka kože, istraživači s Jejl univerziteta ovu pojavu upoređuju sa pacijentima s kancerom pluća koji nastavljaju da puše i nakon dijagnoze.

U istraživanju su korišćeni podaci o 178 pacijenata kojima je rak kože dijagnostikovan pre nego što su navršili 40. godinu života. Simptomi tenoreksije, odnosno opsesivne zavisnosti od solarijuma, otkriveni su kod više od polovine ispitanika. Solarijume najčešće posećuju žene mlađeg životnog uzrasta koje odbijaju da prihvate činjenicu da ovi uređaji emituju do 15 puta više UVA zraka nego samo Sunce.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to da, uprkos zabrani većine zemalja da osobe mlađe od 18 godina posećuju solarijume, ovo ne sprečava tinejdžerke da zarad bizarnog ideala lepote uništavaju svoje zdravlje do granice koja im ugrožava i sam život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    18. jul 2013 | 13:51

    Debili

  • Ivana B.

    22. jul 2013 | 13:22

    Tanoreksija je naravno ozbiljna stvar. Ali da je veštačko potamljivanje koze rizik ??? Naravno da nije, ukoliko se ne preteruje. Ni antibiotike ne uzimamo celo pakovanje odjednom . Bilo bi jako opasno. Danas su bolji solarijumi svi u evropi sa 0,6 na 0,3 jačine spusteni i imaju sertifikate . Osim toga prirodno sunce zbog oštećenog ozona je jako stetnije. Zaista, trebalo bi se dobro raspitati zasto i ko pravi tako štetne i lazne informacije o solarijumima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA