Trudnice koje piju imaju bolje vaspitanu decu

Verovali ili ne, čaša vina svakih nekoliko dana dobra je za žene koje se nalaze u drugom stanju

  • 4

Ukoliko ste trudni ili tek planirate da ostanete u drugom stanju, znajte da možda i nema potrebe da se odričete alkohola. Naravno, podrazumeva se da nećete piti svaki dan, posebno ne neumerene količine jakih pića, ali čaša vina ili malo pivo jednom-dvaput nedeljno zapravo bi moglo da bude dobro za vašu bebu.

Kako pokazuju rezultati najnovijeg danskog istraživanja, deca majki koje su u trudnoći s vremena na vreme sebe častile malom dozom alkohola (ukupno desetak boca belog vina za devet meseci, podeljeno na deveset čaša) daleko su bolje prilagođena u vrtiću ili školi, a i lepo su vaspitana.

Pokazalo se da ovi mališani imaju mnogo manje emocionalnih i socijalnih problema u odnosu na svoje vršnjake čije majke nisu uopšte pile dok su bili u stomaku. Istraživači nagađaju da je to možda zbog toga što se ispostavilo da su ispitanice koje su konzumirale alkohol u trudnoći češće dolazile iz bogatijeg staleža, imale bolje obrazovanje i hranile se zdravije, pa su samim tim dobre osobine prenele i na svoju decu.

Autorka studije, Jani Niklasen, profesorka psihologije na Univerzitetu u Kopenhagenu, upozorila je da dobijeni rezultati nikako nemaju za cilj da apeluju na žene da u trudnoći krenu da se opijaju.

- Na prvi pogled ovo sve nema nikakvog smisla, jer nije moguće uočiti direktnu vezu između konzumacije alkohola u trudnoći i kasnijeg ponašanja dece. Međutim, kada pogledate životne stilove ovih majki, shvatite u čemu je stvar. Ispostavilo se da žene koje umereno piju tokom drugog stanja zapravo žive veoma zdravim životom – rekla je Niklasenova I naglasila da istraživanjem nisu bile obuhvaćene trudnice koje su preterivale sa pićem.

Zaključak ove studije podosta je kontroverzan, pošto većina lekara i dalje savetuje potpuno uzdržavanje od alkohola, zbog opasnosti od pobačaja ili negativnih uticaja na plod, posebno u prvom trimestru trudnoće.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eveline

    3. januar 2014 | 21:42

    Deca mogu samo onda da budu umno poremecena,-alkohol i trudnoca nikad ne idu zajedno!

  • Neo

    4. januar 2014 | 13:40

    Kakva glupost!

  • apokalipsa

    4. januar 2014 | 01:29

    Jooooooj k'o sa cokoladom jedan dan je dobro jesti a vec dr.dan naucnici su skontali da ne valja...cccccc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA