Da li čokolada stvarno izaziva bubuljice?

Svaki pubertetlija, a svako stariji, barem jednom u životu je čuo za savet da ako ne želi da mu lice bude “urnisano” aknama i bubuljicama, prestane da jede slatkiše

  • 2

Jedan od najrasprostranjenijih verovanja među ljudima jeste krivica čokolade i ostalih slatkiša za nastajanje i pogoršavanje akni. Ipak, da li je to samo mit?

Stručnjaci tvrde da čokolada sama po sebi neće učiniti da se akne pojave na površini kože. Uostalom, postoji veoma malo dokaza da čokolada i masna ishrana izazivaju akne.

Međutim, poznato je da hrana koja obiluje šećerom i mastima povećava proizvodnju sebuma (masnoće koju proizvode lojne žlezde) čime se podstiče razvoj upalnih procesa u organizmu, što može i ne mora da dovede do nastanka akni. Isto tako, kod nekih osoba mlečni proizvodi i šećer mogu biti okidači za nastanak hormonalnih promena, što može uzrokovati inflamaciju, a što se dalje može odraziti na izgled kože, odnosno pojavu bubuljica.

Dakle, iako se ne može reći da šećer i masna hrana izazivaju akne, istina je da preterivanje u ovim namirnicama povećava šansu za njihovu pojavu, jer nepravilna ishrana dovodi do uskraćenosti organizma za materije koje su ključne za zdravlje kože. Na primer, preterivanje sa slatkišima često ide ruku pod ruku s manjim ili nedovoljnim konzumiranjem voća i povrća.

Dakle, ako čokolada već ne može biti direktno povezana sa nastankom akni, ali definitivno spada u namirnice sa izrazito visokim nivoom nezdravog šećera, da li je druga vrsta ovog, mnogima omiljenog slatkiša, bolja opcija?

Zamenite belu i mlečnu čokoladu crnom čokoladom, s visokim procentom kakaoa i benefiti prave čokolade neće izostati. Pored toga što ćete zadovoljiti želju za čokoladom, iskoristiće brojne zdravstvene pogodnosti koje ona nudi. Crna čokolada ima pozitivan uticaj kako na kardiovaskularni sistem, tako i na kožu.

Kako biste doprineli lepoti svoje kože i kako bi vaš ten zablistao, konzumirajte sveže voće i povrće, a kada imate potrebu za čokoladom, jedite crnu čokoladu i tako iskoristite sve njene benefite, između ostalog, i za izgled kože lica.

(Telegraf.rs / Planeta Zdravlja)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JB

    26. januar 2014 | 15:44

    Nessti cokolada prava cokolada mm :))

  • Mila

    28. januar 2014 | 14:02

    Ja imam cisto lice i ako imam 7-8 kg viska . Od cokolade mi ne izlaze . Pre sam sve zivo od cipsa do litar serbeta dnevno i nikad . Hvala bogu i geni pomazu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA