Znate li koliko je brak važan za zdravlje kostiju?

Mnoge studije pokazale su da muškarci koji su u braku imaju manje rizika da ih snađe srčani udarom i bolje šanse u borbi s karcinomom. Sada su naučnici dodali još jednu zdrastvenu benificiju na tu listu

  • 0

Najnovije istraživanje dokazalo je da muškarci u braku ili dugoj vezi imaju zdravije i čvršće kosti u odnosu na svoje prijatelje koji su singl. Ovo posebno važi za momke koji su u bračnu luku uplovili nakon 25. godine života, ali ne i za žene.

Kod muškaraca koji su se oženili pre 25. godine naučnici su došli do suprotnih rezultata. Pokazalo se da snaga njihovih kostiju slabi s godinama. Profesor medicine Arun Karlamangla smatra da je to zbog stresa, jer su u mladim danima sveže mladoženje osećale veći pritisak zbog brige o porodici.

Autorka studije, objavljene u magazinu “Osteoporosis International”, Kerolin Krendal smatra da zdravlje kostiju ne zavisi samo od stila života već i socijalnih aspekata. Da se pretpostaviti da mladi bračni parovi nisu ulagali u svoje obrazovanje, već da pre rade teže fizičke poslove koji su slabije plaćeni. Listi problema ona dodaje i manju povezanost i manjak komunikacije među partnerima.

(Terlegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA