Znate li da muškarcima ne sme da se presađuje žensko srce?

Iako transplantacija za teške kardiovaskularne bolesnike predstavlja jedinu šansu za život, ponekad baš i nema neke velike dobrobiti od nje. Muškarci kojima je presađeno žensko srce imaju veći rizik od smrti u prvih godinu dana

  • 1

U prvom istraživanju ovog tipa, naučnici sa Univerziteta Merilend analizirali su rezultate 31.634 transplantacije srca. Rezultati su pokazali da muškarac kojem se presadi srce žene ima za 32 odsto veći rizik od nastanka smrti u okviru godinu dana od operacije.

- Transplantacija često jeste za neke ljude jedina mogućnost da žive. Međutim, muškarci koji prime žensko srce imaju velike šanse da ne požive s njim baš dugo - izjavio je autor istraživanja dr Robert M. Rid.

Trenutna praksa pri traženju donatora jeste zadovoljavanje kriterijuma kao što su pol, visina, težina i starost. Takođe, uzima se u obzir i fizička udaljenost između donatora i primaoca, jer srce ne sme da bude van tela više od 4 do 5 sati. Ipak, neretko veliki broj tih kriterijuma ne bude ispunjen, ali je transplantacija srca, kakvo god da je, jedina preostala opcija da bi osoba preživela.

Problem nije u tome što žensko srce neće kucati u muškarčevom telu, već u njegovoj veličini. Srca žena su manja i neće funkcionisati jednako dobro u većem telu. Važnija je veličina srca, nego sam pol donatora. Studija koja je proučavala rezultate transplantacija izvršenih u poslednje 22 godine, objavljena je u časopisu “Heart Failure Today”.

(Telegraf / Centar zdravlja)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MarkoKerma85

    2. februar 2014 | 11:29

    U Zagrebu je decku presađeno zensko srce... Prvu godinu je pio dosta ljekova a sada manje I zivi normalno kao svi ostali koji prime tuđi organ. Tako da moze zensko srce u muskarca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA