ŠOKANTNO SAZNANJE: Stetoskopi vaših lekara najveći izvor zaraze

S obzirom da lekar koristi stetoskop na skoro svakom pacijentu, postoji mogućnost da bakterije sa prethodnog pacijenta završe na sledećem. Vrste bakterija koje su pronađene kreću se u rasponu od bezazlenih do veoma opasnih

  • 2

Švajcarski naučnici su proučili oko 489 površina, uključujući kožu 83 pacijenta i lekara da bi ispitali nivo kontaminacije prilikom poseta lekaru.

Pokazalo se da je kružni deo stetoskopa, odnosno onaj koji dodiruje kožu, kontaminiraniji od bilo kojeg dela lekarskih ruku, osim prstiju.

- Higijena ruku lekara pre, tokom i posle kontakta s obolelima najvažniji je element da bi se izbeglo prenošenje bakterija, bilo da se radi o vrlo otpornim ili manje otpornim - kaže vođa istraživanja dr Didijer Pitet, profesor medicine Univerziteta u Ženevi.

S obzirom da lekar koristi stetoskop na gotovo svakom pacijentu, moguće je da, ako nije dezinfikovan, malo bakterija od svakog pacijenta tog dana završi na pacijentu.

Kolonije pronađene na stetoskopima u rasponu su od bezazlenih do veoma opasnih, što je važno imati na umu ako pacijent ima oslabljen imunitet i samim tim je skloniji infekcijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana na na na na

    6. mart 2014 | 16:16

    Ne treba vam istrazivanje za ovo. Potpuno je logicno i istinito. U Srbiji u nekim domovima zdravlja ni nemaju alkohol, kamoli da njime ciste sve posle svakog pacijenta... Pa,nema se...

  • ja

    6. mart 2014 | 20:37

    moja doktorka u staro gradu pre svakog pregleda ispred pacijenta brise stetoskop

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA