≫ 

Džejmi Oliver ima svoj recept za ajvar - a naše bake bi ga ubile zbog ove 3 greške

Poznati britanski kuvar predstavio je svoj recept za ajvar koji je prilično drugačiji od onog koji su pravile naše bake

  • 27

Inspirisan srpskom kuhinjom, Džejmi Oliver odlučio je da kreira jednostavan recept za jedno od omiljenih jela u Srbiji - ajvar.

ZABORAVITE NA ROŠTILJ - evo kako se ZAISTA spremaju NAJUKUSNIJE kobasice

Međutim, neke od sastojaka koje je koristio naše bake nikada ne bi stavljale u ajvar jer mu kvare kvalitet, ali i ukus.

Pogledajte Džejmijev recept:

Foto-ilustracija: Foter/ScreenOrigami

- Ugrejte rernu na 230 stepeni Celzijusa

- U veliki pleh stavite cele paprike i patlidzan sa neoljuštenom glavicom luka

- Pecite 30 do 40 minuta, ili dok kora skroz ne pocrni

- Stavite paprike i patlidžan u činiju i pokrijte celofanom. Ostavite 20 minuta

- Kada se ohlade, oljuštite ih i iseckajte na dasci

- Istisnite beli luk i dodajte paprikama i patlidžanu

- Dodajte peršun i sve zajedno iseckajte

- Začinite solju i bibreom i iscedite jedan limun

- Pomešajte sve i stavite u teglu

Iako je možda krajnji rezultat ukusan, naše bake bi imale svašta da kažu Džejmiju o tome kako se pravi "pravi ajvar".

Prvo, naše bake nikada ne bi dodale patlidžan, jer se on dodaje da bi se ajvar pojeftinio i kako bi dobio na količini, ali na taj način mu se menja i ukus. Isto važi i za beli luk. U pravi ajvar idu samo pečene paprike.

Slično sirćetu koje neki koriste, i sok limuna može drastično da promeni onaj klasičan ukus ajvara na koji smo navikli.

Pritom, paprike je najbolje peći na roštilju, nikaku u rerni jer se onda više kuvaju nego peku i gube onaj specifičan šmek koji pečene paprike imaju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemi

    12. septembar 2017 | 14:45

    Pravi ajvar je sa dodatkom plavog patlidana to vam mi vojvodani kazemo i tacka!!!

  • Srdjan

    12. septembar 2017 | 13:34

    ajvar bez patlidzana nije ajvar.tako da ljudi.mlate..mora se dodati malo.patlidzana

  • Јоле

    12. septembar 2017 | 13:36

    Ајвар је наш и нико не може да нам прича приче о ајвару.То је као кад би ми Немцима причали о кобасицама и пиву.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA