≫ 

Pamuk, vuna ili sintetika: Koji materijal će vas najbolje grejati tokom zime?

Ovih dana napokon imamo pravu zimsku temperaturu

  • 4

Posle prolećnog decembra i početka nove godine stigle su nam temperature koje nas podsećaju da je zima i dalje u toku, ali su nas svakako naterale da počnemo da se oblačimo toplije.

Napravite "skriveni čvor" na šalu i istog trenutka će vam biti toplije (VIDEO)

Kada je reč o odeći, kako biste se ugrejali i zaštitili od hladnoće trebate da budete oprezni pri izboru materijala od koga je vaša odeća napravljena.

Najbolja zaštita od hladnoće je definitivno krzno. Naši preci su od davnina koristili krzno kako bi se zaštitili od hladnoće, a ukoliko se pravo krzno kosi sa vašim moralnim vrednostima, veštačko će vam poslužiti kao dobra zamena. Budite oprezni prilikom kupovine krzna i obratite pažnju na sitne detalje koji odaju prevarante.

Foto: Pixabay.com

Flis je jedan od veštačkih materiajla koji jako dobro greje, a brzo se i suši. Zbog toga ga ima u mnogim rukavicama i jaknama, ali ako je napolju vetrovitu bolje da se odlučite za neki drugi materijal.

Perje, koje se najčešće nalazi u jaknama, je prirodni izolator. Ako kupujete jaknu sa perjem, obratite pažnju da je ono pokriveno nekim vootpornim materijalom jer kada se perje pokvasi postaje mnogo teže i teško se suši.

Vuna je odlična za izradu džempera i šalova, a jedan je od materijala koga najviše ima u zimskim stvarima. Ona je odlična u zaštiti toplote i protiv vetra, a za razliku od drugih materijala ona polako oslobađa toplotu.

Iako je mnogo skuplji od vune, kašmir ima mnoge karakteristike slične njoj. Reč je o laganom materijalu koji je dobar izolator zbog gustog tkanja. Koristi se za izradu šalova i rukavica, džempera i kaputa.

Foto: pixabay.com

Somot je odličan materijal za izradu zimskih pantalona, sakoa i bluza. Pored toga što će vam biti toplo, izgledaćete originalnije jer se malo ko odlučuje da nosi ovaj materijal.

Loš izbor je pamuk koji brzo upija vlagu i zadržava je, a za sušenje koristi toplotu vašeg tela zbog čega može da vas podilazi jeza i da vam bude hladno jer ovaj materijal hladi kada je vlažan. Zbog toga izbegavajte da ga nosite zimi i odlučite se za neke vunene komade.

Neće vas mnogo ugrejati ni pleteni džemperi sa retkim tkanjem jer preko njih lepo izgleda jedino kaput pa su teški za kombinovanje i nošenje nekoliko slojeva odeće. Loš su izbor jer ne greju dobro kada duva vetar.

Foto: Telegraf

Ukoliko se spremate da idete na skijanje ovih dana, imajte na umu da vam je neophodno 4 sloja odeće kako biste zadržali toplotu vašeg tela. Prvi sloj čini zimski donji veš od vune ili svile, jer su bolji izbor nego pamuk. Drugi sloj je jako bitan jer on zadržava toplotu koji vam daje donji veš i vaše telo, a koja je jako bitna. Ovaj sloj odeće treba da bude od vune ili sintetičkih materijala koji će sprečiti da hladan vazduh dopre do vašeg tela i rashladi ga.

Treći sloj služi kao izolator kako bi zarobio toplotu i zadržao je u odeći koja će vas grejati. Četvrti sloj je jako bitan i on podrazumeva kaput, jaknu ili skafander za skijanje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA