≫ 

A UEVK STE MISLILI DA JE PAVRPOIS VŽAAN - ako ovo možete da pročitate pravilno, onda imate jako "ozbiljan poremećaj"

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta Kembridž, nije bitno da li su reči pravilno napisane već je najvažnija da su prvo i poslednje slovo na mestu

  • 7

Reči mogu da budu potpuno pogrešno napisane sa različitim redosledom slova, ali sve dok su prvo i poslednje slovo na svom mestu čitaoci neće imati problema da tekst pročitaju pravilno jer mozak tada ispravlja sam greške.

Deca koja ne idu na vreme u krevet imaju problem sa ovim predmetima u školi

O ovome se mnogo pričalo pre par godina, a fenomen je opisan kao tipoglikemija i ukazuje na sposobnost razumevanja teksta koji je pogrešno napisan. Mozak sam stavlja slova u pravilan redosled i nemate problem sa čitanjem.

Foto: Facebook

Perema rečima Ašvini Nadkarni, direktorke Digitalne intergralne nege na psihijatriji i instruktora u Medicinskoj školi na Harvardu, komadanje, koje je blisko tipoglikemiji, je zapravo kognitivna prečica koju naš mozak koristi kako bi neke random informacije stavio u kontekst koji ima neko određeno značenje.

-Ukoliko znate brzo čitanje, vi koristite komadanje kako biste podelili stranicu teksta na paragrafe i onda sa razumevanjem čitate paragraf po paragraf i memorišete bitne stvari. Slično je i sa tipoglikemijom gde čitamo reč delimično i razumemo je celu. Komadanje i tipoglikemija su načini na koje naš mozak obrađuje informacije, rekla je doktorka Nadkarni.

Foto: Pixabay

Komadanje je od pomoći ljudima koji pate od anksioznosti jer ona dovodi do poremećaja načina razmišljanja tokom povezanosti regija u mozgu zaduženih za razmišljanje i osećanja, piše Observer. Pomaže i u oporavku pacijentima koji su doživeli šlog.

Ovaj poremećaj je tipičan za većinu ljudi i nemate razloga za brigu ako ste među njima.

Daljinac

(M.Krstić/m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEZDA

    6. februar 2018 | 13:45

    Stvarno može, čitam bez problema ali pravopis jeste važan.

  • Marko cg primorje

    6. februar 2018 | 13:22

    Hahah istina samo jednu gresku napravio ostalo sve procitao kao obican teks...interesantno bravo za tekst

  • Urs Zimmermann

    6. februar 2018 | 13:42

    I to je ozbiljan poremecaj ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA